2ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2016

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια, τη δημιουργικότητα μέσω της μουσικής, της κίνησης, του λόγου και του θεάτρου. Πρόκειται για έναν κύκλο επιμορφωτικών μαθημάτων που απευθύνεται σε μουσικούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, ηθοποιούς, χορευτές και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις στον τομέα της μουσικοκινητικής ORFF, Dalcrose, Kodaly. Οι απόφοιτοι του τμήματος θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί να εξελιχθεί σε μια δημιουργική ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 1. Γνωριμία με τα όργανα της ορχήστρας ORFF, 2. Δημιουργία μουσικών συνόλων, 3. Η μουσική στην εκπαίδευση, 4. Παιδικά τραγούδια σε συνδυασμό με χορογραφίες, 5. Αυτοσχεδιασμός σαν μέσο έκφρασης, 6. Μουσικά όργανα ως αντικείμενα, 7. Λόγος - Φωνή - Κίνηση, 8. Η μουσικοκινητική σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι, 9. Μουσική & Κίνηση,
10. Δημιουργία μουσικοκινητικής παράστασης κ.α.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 50 ΩΡΕΣ
Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:320 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΜΟΥΔΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εκδόσεις Fagotto Books • ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΠΕΡΑΚΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
(Καθηγήτρια Μουσικής, Διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ)

Η βιωματική προσέγγιση του μαθήματος της Μουσικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στα σχολεία γενικής παιδείας αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας ζητούμενο.
• Μπορεί το μάθημα της Μουσικής να είναι δημιουργικό;
• Πώς μπορεί να συνδυαστεί η θεωρία με τη δράση στην τάξη;
• Ποιες διδακτικές μέθοδοι θα οδηγήσουν στη μουσική μάθηση;
Με θεματικό άξονα τα παραπάνω ερωτήματα, και όχι μόνο, και με τη συνδρομή του παιξίματος μουσικών οργάνων, του τραγουδιού, της ακρόασης και της μουσικής δημιουργίας θα οδηγηθούμε σε νέους δρόμους δημιουργικής προσέγγισης του μαθήματος της Μουσικής στο σχολείο και όχι μόνο.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Δύο λέξεις μαγικές για το χώρο του νηπιαγωγείου, του σχολείου και όχι μόνο. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ταξίδι στη φαντασία. Μέσα από διάφορες τεχνικές και υλικά, τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, αναπτύσσουν τη δημιουργική τους ικανότητα. Διαμέσου του θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά αντιλαμβάνονται, πειραματίζονται, ευαισθητοποιούνται, συνεργάζονται, δημιουργούν και παίρνουν πρωτοβουλίες και ρόλους, φτιάχνουν το δικό τους μαγικό χώρο και ξεκινούν!!! Ας μην διστάσουμε να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία. Απαιτείται μόνο θέληση και μεράκι.
Οι κύκλοι μαθημάτων περιλαμβάνουν: • Θεατρικά παιχνίδια • Θεατρική κίνηση του σώματος μέσω έκφρασης • Διδασκαλία και οργάνωση θεατρικής παράστασης • Αυτοσχεδιασμός, • Ασκήσεις λόγου, φωνής • Οι τέσσερις φάσεις του Θεατρικού παιχνιδιού • Χοροθεατρική Παράσταση • Το θέατρο στην Εκπαίδευση • Στοιχεία σκηνοθεσίας και πρακτικής εφαρμογής • Δραματοποίηση παραμυθιού • Στοιχεία κουκλοθέατρου & κατασκευή κούκλας • Στοιχεία Μουσικοκινητικής Αγωγής • Θεατρική Παράσταση • Στοιχεία Κινησιολογίας κ.α.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 60 ΩΡΕΣ
Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:350 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ & Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ - ΓΙΑΝΝΟΥ
(Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Το Θεατρικό Παιχνίδι ως παιδαγωγική και εκπαιδευτική δραστηριότητα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου. Το Θεατρικό Παιχνίδι χώρος όπου συναντιέται το Θέατρο και το Παιχνίδι, δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνειδητοποίησης και αφομοίωσης και αποτελεί άριστο μέσον στην εκπαιδευτική μεθοδολογία.
Μέσα από τις τεχνικές και τις εμψυχωτικές διαδικασίες του Θεατρικού Παιχνιδιού δημιουργείται ένα πλαίσιο, όπου τα παιδιά αναπτύσσουν τα χαρακτηριστικά της ομάδας, και αμβλύνονται οι κώδικες επικοινωνίας τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συμμετέχουν ενεργά, δημιουργικά και αποτελεσματικά στις διαδικασίες της μάθησης σε όλα τα επίπεδα. Στόχος του σεμιναρίου είναι η θεωρητική και βιωματική προσέγγιση στις εμψυχωτικές τεχνικές και μεθοδολογίες του Θεατρικού Παιχνιδιού μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ & ΤΕΧΝΕΣ
Η ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ (ΘΕΑΤΡΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΙΝΗΣΗ)

Εκδόσεις Fagotto Books • ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

Οι δραστηριότητες βασίζονται στο βιβλίο: Η εμψύχωση στη διδασκαλία – μάθηση. Το σχολείο της χαράς και της καρδιάς:
Της Μαίης Κοκκίδου και της Καλλιτεχνικής Παιδαγωγικής Ομάδας «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ».
Γκανά Γεωργία
(Μουσικός, Μουσικοπαιδαγωγός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού)
Ζησοπούλου Ελένη
(Nηπιαγωγός, διδάκτορας ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ)
Σιάνου Χατζηκαμάρη Παναγιώτα
(Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη ΣΕΠ)

Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να είναι δημιουργικά, να έχουν νέες ιδέες, να καλλιεργούν τη φαντασία τους, να σκέφτονται πλάγια και όχι μόνο γραμμικά. Η εμψύχωση στη διδασκαλία επιδρά στη στάση που θα υιοθετήσουν για τη μάθησή τους.
Στο εργαστήριο θα έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε βιωματικά με δραστηριότητες/παιγνίδια θεατρικά – μουσικά – κινητικά - με κάρτες, οι οποίες:
• Εξάπτουν την περιέργεια, και χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα υλικά
• Πραγματοποιούνται είτε σε κύκλο, είτε με τους μαθητές καθισμένους στα θρανία, σε ομάδες, στην αυλή του σχολείου
• Ενεργοποιούν τους μαθητές, άμεσα και ελκυστικά χρησιμοποιώντας πρωτότυπους τρόπους
• Προσφέρουν νέα κίνητρα για μάθηση
• Εισάγουν τους μαθητές και μαθήτριες σε νέες γνωστικές περιοχές με παιγνιώδη τρόπο
• Προσφέρουν στους μαθητές –αλλά και στον εκπαιδευτικό – ευχάριστες ανάσες ανάμεσα στη ρουτίνα των μαθημάτων
• Επιδιώκουν την σωματική ή μη λεκτική αντίδραση σε ερεθίσματα που προέρχονται από το σχολικό πρόγραμμα
• Προάγουν την επικοινωνία και τη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της σχολικής τάξης
• Τροποποιούνται ανάλογα με το δυναμικό της ομάδας και έχουν στόχο να φέρουν τη χαρά στο σχολείο!

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Εκδόσεις Πατάκη • ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ
(Συγγραφέας - Αφηγήτρια παραμυθιών)

Τι είναι αφήγηση παραμυθιών; Πρακτική προσέγγιση της αφηγηματικής τέχνης. Με ποια εφόδια μπαίνουμε στο κέντρο του λόγου και «παραδίδουμε» ένα παραμύθι; «Παρασταίνουμε» τον παραμυθά ή «είμαστε» ο παραμυθάς; Με ποιους τρόπους αφηγούμαστε μια ιστορία; Ποιο κείμενο χρησιμοποιούμε για τη δική μας, προσωπική αφήγηση ενός καταγραμμένου παραμυθιού; Τι περιθώρια αυτοσχεδιασμού έχουμε; Πώς υποστηρίζουμε τα πρόσωπα του παραμυθιού; Πώς υποστηρίζουμε τη μουσικότητα της παραλλαγής μας; Υπάρχουν τεχνικές; Τι πρέπει να αποφεύγουμε τη στιγμή της αφήγησης;

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διδασκαλία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΛΕΡ
(Μουσικός - Μουσικοθεραπευτής)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 30 ΩΡΕΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ,
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ , ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΟΣΤΟΣ:300 ΕΥΡΩ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΘΩΝΑΙΟΥ
(Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια Κατασκευών)
& ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
(Εικαστικός)

Στο σεμινάριο αυτό μαθαίνετε την τέχνη της χειροποίητης διακοσμητικής και κατασκευής με διάφορα υλικά. θα παρουσιαστούν τεχνικές όπως decoupage και άλλες διακοσμητικές τεχνικές. Θα δουλέψουμε με χαρτοπολτό, pappier mache, σύρμα, τσόχα, φελιζόλ, pate a sel, με φυσικά υλικά που μπορούμε να βρούμε γύρω μας Θα κάνουμε κατασκευές όπως ψηφιδωτό, mobile, εποχιακές κατασκευές (χριστουγεννιάτικες, φθινοπωρινές, χειμερινές)παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά, ζωγραφική σε γυαλί Τα υλικά γύρω μας είναι αμέτρητα και αρκεί να τα κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά για να τα μεταμορφώσουμε σε όμορφες χρηστικές και διακοσμητικές κατασκευές.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 20 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ:180 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ
(Μέλος ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία)

Η φωνή είναι ένα σημαντικό μέσον για να προσεγγίσει το παιδί τη μουσική. Οι δυνατότητες που έχει όμως η φωνή του είναι περιορισμένες. Για αυτό το λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς τι θα χαρακτηριστεί παιδικό τραγούδι και κατ’ επέκταση θα χρησιμοποιηθεί σε ένα μάθημα μουσικής. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα γίνει μια προσπάθεια να αναλύσουμε και να επεξεργαστούμε τα μουσικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει ένα τραγούδι για να μπορεί να χαρακτηριστεί παιδικό ή σωστότερα για να μπορεί να αποδοθεί από παιδιά.
1) Θα εξετάσουμε μια σειρά τραγουδιών από την ελληνική δισκογραφία 2) θα τα τραγουδήσουμε 3) θα τα συνοδεύσουμε με μικρά ρυθμικά και μελωδικά όργανα. Δεν απαιτούνται ειδικές μουσικές γνώσεις, ούτε συγκεκριμένες φωνητικές δυνατότητες, αλλά μόνο η πεποίθηση ότι η φωνή μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται όχι μόνο από τον/την ειδικό δάσκαλο/α αλλά και από όσους/ες έχουν σχέση με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΡΑΜΥΘΟΠΟΙΪΑΣ - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑΤΑ
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ (ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ, ΖΟΥΝ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ) ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
(Συγγραφέας - Μουσικοπαιδαγωγός)

Στην ημερίδα μας θα βρούμε τα παραμύθια που είναι κρυμμένα μέσα στα τραγούδια και τα τραγούδια που γεννιούνται μέσα απ’ τα παραμύθια. Και πως όλα αυτά μετατρέπονται σε μικρά δρώμενα που μπορούν να ενταχθούν στις γιορτές του Σχολείου μας και όχι μόνο...
Α. Ασκήσεις γνωριμίας-εγρήγορσης-συσπείρωσης της ομάδας.
B. Τρεις τεχνικές Δραματοποίησης:
1. Ένα τραγούδι γίνεται παραμύθι!
2. Ένα τραγούδι φυτρώνει μέσα σε ένα παραμύθι!
3. Ένα παραμύθι μεταμορφώνεται-γίνεται τραγούδι-χορεύεται-παίζεται!
Ασκήσεις αυτοσχεδιασμού-συντονισμού-ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας. Ασκήσεις απελευθέρωσης της φαντασίας-ομαδικής δημιουργικότητας!
A. Καιρός να φτιάξουμε και να παίξουμε το δικό μας παραμύθι!

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;
ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ή ΘΕΑΤΡΟ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ;

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΑΝΔΡΗ ΘΕΟΔΟΤΟΥ
(Ηθοποιός - Εμψυχώτρια Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Θέατρο και Παιχνίδι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Το θέατρο ξεκίνησε από την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για παιχνίδι, παιχνίδι ήχων, κίνησης, αλληλεπίδρασης συναισθημάτων, παιχνίδι μέθεξης στα μη ‘λογικά’, καταλήγοντας σε ένα τρόπο θέασης και κατανόησης του κόσμου... Το θέατρο από την άλλη, πάντα ήταν ένα ή πολλά σκηνικά παιχνίδια που μεταδίδουν νοήματα, προκαλούν συναισθήματα, προτείνουν διαφορετικές αναγνώσεις θεμάτων που απασχολούν τον άνθρωπο...
Το θεατρικό παιχνίδι εμπεριέχει την τέχνη και την αγωγή, στοχεύει στην εξωτερίκευση των έμφυτων αναγκών έκφρασης αλλά και της ανάγκης του ανθρώπου για δημιουργία. Δημιουργία που δεν εγκλωβίζεται απαραίτητα σε φόρμες, τυπολογίες και καλλιτεχνικά ρεύματα. Προσφέρει εκείνο το πεδίο αποδοχής, άκριτης δημιουργίας και ενίσχυσης, σεβόμενο πάντα την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου.
Το αποτέλεσμα είναι σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας, καθώς εμπεριέχει την αλήθεια των συμμετεχόντων...

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

Αλεξία Μπαρδάκη
[Εκπαιδευτικός-Μουσειοπαιδαγωγός (M.Ed.), Διδάκτωρ Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστήμιου]

Σκοπός και στόχοι του Βιωματικού Εργαστηρίου
Σκοπός του Εργαστηρίου Μουσειακής Εκπαίδευσης είναι η βιωματική προσέγγιση βασικών αρχών της Μουσειοπαιδαγωγικής και του σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και χώρους πολιτισμικής αναφοράς γενικότερα.
Επιμέρους στόχοι του Εργαστηρίου είναι:
• Η γνωριμία με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές θεωρίες και η αξιοποίηση τους στον χώρο του Μουσείου.
• Η αξιοποίηση του μουσείου στην εκπαιδευτική διαδικασία και η σύνδεσή του με την καθημερινή σχολική πρακτική.
• Η κατανόηση της πολυσημίας των μουσειακών αντικειμένων και του πολυδιάστατου επικοινωνιακού τους ρόλου.
• Η κατανόηση των παραγόντων που προσδιορίζουν την έννοια της μάθησης στο μουσείο, συνθέτουν τον ιδιαίτερο εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και καθορίζουν τη μουσειακή εμπειρία.
• Η μελέτη, η οργάνωση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και χώρους πολιτισμικής αναφοράς.
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, σπουδαστές ΤΕΙ και ΙΕΚ και περιλαμβάνει δραστηριότητες ενεργητικής συμμετοχής οι οποίες αξιοποιούν την προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία ενώ εξασφαλίζουν τη συνεργασία και τη δημιουργική αλληλεπίδραση.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου
Θεωρητικό μέρος: οι βασικοί άξονες της μουσειακής εκπαίδευσης και του σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Βιωματικό μέρος: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δράσεων σε διαφορετικά είδη μουσείων, Παρουσιάσεις των δράσεων.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ & ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ CARL ORFF

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ
(Μουσικοπαιδαγωγός)

Η Mουσικοκινητική Aγωγή C. Orff είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δημιουργική κίνηση, το δημιουργικό χορό. Στο σεμινάριο αυτό θα αναφερθούμε στα βήματα που οδηγούν το παιδί στην κινητική δημιουργία και έκφραση. Με το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της εξερεύνησης θα οδηγηθούμε σε κινητικές συνθέσεις – χορογραφίες. Τέλος, θα διδαχθούν ξένοι λαϊκοί χοροί, αφού και αυτοί αποτελούν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff, συμβάλλουν στη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και αγκαλιάζουν τις μουσικές όλου του κόσμου.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΥΘΟΙ & ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΗΛΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑ
(Καθηγήτρια Μουσικοκινητικής & Θεατρικής Αγωγής)

Μύθοι. Υπαρκτοί ή ανύπαρκτοι; Παλαιοί και νέοι μύθοι. Ποιος ο συνδετικός τους κρίκος στη διάρκεια των αιώνων. Πως επινοήθηκαν; Τι εξυπηρετούν στην ανθρώπινη υπόσταση; Πως μεταφράζουμε και πότε ο άνθρωπος τους χρειάζεται. Τι μας παρέχουν. Ο δικός μας προσωπικός μύθος, που μας βοηθάει. Λειτουργεί αρνητικά σε κάποιες του μορφές; Έτσι ή αλλιώς το Θαύμα, η Αγάπη, και ο Χρόνος επικρατούνε πάντα - ελάτε να διαθέσουμε εμείς την καρδιά μας και να μεταφέρουμε το δικό μας μύθο ή το μύθο που έχουμε ακούσει από κάποιον άλλο.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΒΤΙΚΑ ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΑΣ ΤΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ»
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ READERS THEATRE
ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ & ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Εκδόσεις Πατάκη • ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
(Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός)

Με αφορμή το νέο βιβλίο «Βιβλιοπόντικα μην κυνηγάς τη φιλαναγνωσία»:
- Διαβάζουμε όλες τις περιπέτειες του πιο λιχούδη για βιβλία ποντικού.
- Δημιουργούμε ένα story board συνθέτοντας τις ιστορίες από όλα τα βιβλία.
- Σχεδιάζουμε πώς θα εμπλουτίσουμε τη διδασκαλία μας με δράσεις φιλαναγνωσίας.
- Γράφουμε τη δική μας θεατρική, νέα ιστορία της Φιλαναγνωσίας (η οποία είναι γάτα).

Απευθυνόμαστε σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νηπιαγωγούς, Δασκάλους, Θεατρολόγους, Μουσικούς, Εικαστικούς.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ & Η ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΝΔΡΗ ΘΕΟΔΟΤΟΥ
(Ηθοποιός - Εμψυχώτρια Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Το Θεατρικό παιχνίδι εμπεριέχει την τέχνη και την αγωγή, στοχεύει στην εξωτερίκευση των έμφυτων αναγκών έκφρασης αλλά και της ανάγκης του ανθρώπου για δημιουργία. Δημιουργία που δεν εγκλωβίζεται απαραίτητα σε φόρμες, τυπολογίες και καλλιτεχνικά ρεύματα. Προσφέρει εκείνο το πεδίο αποδοχής, άκριτης δημιουργίας και ενίσχυσης, σεβόμενο πάντα την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου.
Το Θεατρικό Παιχνίδι είναι μια βιωματική διαδικασία αλληλεπίδρασης της ομάδας με τον εμψυχωτή. Ο εμψυχωτής φροντίζει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί μία δυναμική, η οποία θα βοηθήσει την ομάδα να εξωτερικευθεί, και να αλληλεπιδράσει. Να αναπτύξει σχέσεις, να δημιουργήσει καταστάσεις, να γνωρίσει τα όρια, να διαπραγματευτεί συναισθήματα, και να εμβαθύνει το άτομο όχι μόνο σε προσωπικό, αλλά και σε ομαδικό και σε γνωστικό επίπεδο. Το Θεατρικό Παιχνίδι ως μέθοδος χρησιμοποιεί, μέσα σε μία ατμόσφαιρα «εμψυχωτική», θεατρικές τεχνικές, όπως την σωματική έκφραση και το παιχνίδι των ρόλων. Σκοπό έχει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον προκειμένου τα παιδιά να βιώσουν μέσα από τους θεατρικούς ρόλους καταστάσεις και συναισθήματα και να μπορούν να τα διαπραγματεύονται μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΑΦΟΡΜΗ & ΕΦΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ελένη Λαμπρονίκου
[Νηπιαγωγός - Θεατροπαιδαγωγός (D.E.A.), στο Θέατρο & τέχνες του θεάματος Sorbonne Nouvelle]

Με αφορμή το μύθο του Ίκαρου θα ανιχνεύσουμε την έννοια της προσωπικής έκφρασης, “τα εργαλεία” αυτής της έκφρασης καθώς και την απόκτηση μιας θεατρικής γλώσσας. Με τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και του εκπαιδευτικού δράματος θα αναζητήσουμε βιωματικά, τη δραματική εξέλιξη του μύθου. Έτσι, βιώνουμε το θεατρικό παιχνίδι σαν μία πρακτική του θεάτρου, της οποίας στόχος είναι να ευνοεί τη δημιουργία επαφής ανάμεσα στους συμμετέχοντες, με όλες τις εκφραστικές και δημιουργικές ικανότητες του θεάτρου αλλά και με όλες τις συνιστώσες του ως σκηνική τέχνη.
Οι αυτοσχεδιασμοί, η παντομίμα, τα παιχνίδια γνωριμίας, ρόλων, εξοικείωσης, κίνησης και επινοητικότητας θα είναι οι “συνοδοιπόροι” μας σ' αυτό το τετράωρο ταξίδι θεατρικής έκφρασης.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΤΡΑΓΟΥΔΙ
(ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ - ΡΥΘΜΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
(Καθηγήτρια Φωνητικής - Συγγραφέας - Mουσικοπαιδαγωγός)

«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Ένα τετράωρο σεμινάριο που προβάλει την μουσική και το τραγούδι ως το δυνατό μέσο το οποίο μπορεί να διδάξει, να αφυπνίσει, να θεραπεύσει και να αναβαθμίσει το συναισθηματικό πεδίο. Το σώμα τραγουδά. Η φωνή έχει χρώμα και ο ήχος βιώνεται μέσα από το σώμα. Το τραγούδι μεταμορφώνεται σαν την πιο εκφραστική γλώσσα της ψυχής.
Οι μουσικοκινητικές- ρυθμικοκινητικές δραστηριότητες που προτείνονται σε τούτο το σεμινάριο στοχεύουν στην συναισθηματική ανάπτυξη, επικοινωνία και έκφραση του συμμετέχοντα. Παιχνίδια δράσης που δίνουν την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βιώσουν, να ακούσουν, να νιώσουν, να αυτοσχεδιάσουν και να συν-δημιουργήσουν ενώ παράλληλα αναπτύσονται οι νοητικές τους ικανότητες. Μια ξεχωριστή πρόταση που έρχεται να μας θυμίσει ότι η Μουσική Πράξη είναι πάνω απ’ όλα στάση ζωής. Το τραγούδι πηγή ενέργειας για τον νηπιαγωγό, τον παιδαγωγό, τον εμψυχωτή, τον μουσικό, τον ηθοποιό.
Πηγή ενέργειας γιατί μέσα από αυτό θα προβάλουμε την δυναμική του ήχου, τον αυτοσχεδιασμό, την ερμηνεία, την διαθεματική προσέγγιση, την μουσικότητα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
(ΜΑ of Arts in Education, Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

Εκπαιδευτικό Δράμα και Αναλυτικό Πρόγραμμα συμβαδίζουν, δεν είναι ανεξάρτητα, αταίριαστα. Το ένα δεν απορρίπτει το άλλο. Το ένα έχει ανάγκη το άλλο. Σε αυτό το θεατρικό εργαστήρι θα γνωρίσουμε βιωματικά, τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος σαν τα πιο χρήσιμα εργαλεία για να διδασκαλία της γλώσσας. Η γλώσσα είναι απλά ένα μάθημα; Τι σημαίνει η γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας; Ποια είναι η δύναμη και ποια η αδυναμία της χρήσης της γλώσσας στην καθημερινή μας ζωή; Μια ιστορία, μια διαμαρτυρία, πολλές γνώμες, πολλές όψεις. Όλοι οι συμμετέχοντες σε ρόλους θα ψάξουν, ερευνήσουν, θα προβληματιστούν.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ
ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 2 ΈΩΣ 4 ΕΤΩΝ
(ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΤΖΟΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗ
(Νηπιαγωγός - Μουσικός με ειδίκευση στη διδασκαλία της μουσικής από τη βρεφική έως πρώτη σχολική ηλικία)

Στην Ημερίδα θα επικεντρωθούμε στο τρίγωνο σχέσεων: γονείς - παιδιά, γονείς μεταξύ τους και γονείς - δασκάλα μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογές
Αναλύοντας τις σχέσεις αυτές με μία παιδαγωγική ματιά, θα δούμε πως μπορούμε να δομήσουμε ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής το οποίο θα περιλαμβάνει:
-ρυθμικά παιχνίδια με τα κρουστά όργανα του Οrff για τη δυάδα γονέας - παιδί
- κινητικά παιχνίδια που ευνοούν τη συμμετοχή των γονέων
-εικαστικές και θεατρικές δραστηριότητες με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής της ομάδας
-επιλογή τραγουδιών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των γονέων και των παιδιών.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΘΩΝΑΙΟΥ
(Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια κατασκευών)

Νέες πρωτότυπες πασχαλινές κατασκευές για μικρούς και μεγάλους για το 2016: Μία λαμπάδα, ένα λαγουδάκι, μια κοτούλα, ένα καλαθάκι, μπορούν να γίνουν τα δώρα για τους αγαπημένους μας φίλους. Αλλά και για όσους ασχολούνται με παιδιά, τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς για ώρες δημιουργικής απασχόλησης στην τάξη.

(Δηλώσεις συμμετοχής 4 μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου για την αγορά των υλικών από τον εισηγητή)

ΚΟΣΤΟΣ:35 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΝΟΗΣΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ
Με αφορμή το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση « Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα»

Εκδόσεις Μεταίχμιο • ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ
(Συγγραφέας, Σκηνοθέτης & Θεατρολόγος)

Πώς διαβάζοντας ένα ιστορικό μυθιστόρημα γράφουμε τις δικές μας ιστορίες (με κοινή βάση ένα Ιστορικό συμβάν)
κι εν τέλει πως ως ομάδα καταλήγουμε σ’ ένα συλλογικό κείμενο για μια σχολική παρουσίαση

Η έμπνευση δεν είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ποιητής αλλά η κατάσταση στην οποία ο ποιητής ελπίζει να θέσει τον αναγνώστη» είχε πει ο μεγάλος Γάλλος ποιητής Πολ Βαλερί.
Μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης του μυθιστορήματος «Όταν έφυγαν τα’ αγάλματα» θα προσπαθήσουμε να εμπνευστούμε και να συγγράψουμε τα δικά μας κείμενα για μια ιστορική περίοδο και τελικά ένα συλλογικό κείμενο, αφορμή-καμβά για μια σχολική παράσταση.
Στόχος δεν είναι η δραματοποίηση του βιβλίου, αλλά η ανίχνευση του όποιου συγκινησιακού αντικρίσματος μπορεί να προκαλεί στο μαθητή η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου που αναφέρεται σε ιστορικό συμβάν και η μετουσίωσή του σε πρωτότυπη δημιουργία.
Ανιχνεύουμε πώς η Ιστορία μπορεί από άγονη και στείρα παπαγαλία να γίνει αφορμή για έμπνευση για να γράψουμε, χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση και την προσωπική μνήμη, ιστορίες δικές μας. Πως η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά. Καθώς και το κατά πόσο από την προσωπική έκφραση κι έκθεση μπορούμε να περάσουμε στο στάδιο όπου δουλεύοντας συλλογικά καταλήγουμε σε ένα κείμενο, αποτέλεσμα συνδημιουργίας.

(Για την καλύτερη συμμετοχή τους, θα ήταν επιθυμητό οι συμμετέχοντες να έχουν ήδη διαβάσει το βιβλίο).

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
(Η ΣΥΝΘΕΣΗ & Ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Εκδόσεις Νήσος • ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ
(ΜΑ, PhD) ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής - ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ

Με αφορμή το βιβλίο Τέχνη στην Εκπαίδευση- Εκπαίδευση στην Τέχνη η ημερίδα θα εξελιχθεί σε συμμετοχικό σεμινάριο σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού ως εργαλείο μουσικής παιδαγωγικής.
Για το σκοπό αυτό θα γίνει σύντομη αναφορά στις απόψεις σχετικά με τη χρήση της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες/ουσες θα δημιουργήσουν τις δικές τους συνθέσεις. Θα διερευνηθούν οι βασικές τεχνικές ανάπτυξης του μουσικού υλικού, θα γίνει καταγραφή των συνθέσεων σε γραφική παρτιτούρα καθώς και χρήση αυτοσχεδιαστικών στοιχείων τα οποία θα ενσωματωθούν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης (επιτέλεσης) των συνθέσεων.
Δεν προαπαιτούνται «μουσικές γνώσεις» αλλά η ευαισθησία και η δημιουργική διάθεση την οποία διαθέτουμε όλοι μας.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
(Κουκλοπαίχτρια)

Στο εργαστήριο θα κατασκευαστούν γαντόκουκλες (φελιζόλ, ξύλο, ύφασμα και πρόσθετα υλικά). Το εργαστήριο είναι βιωματικό και θα δουλέψουμε βασικές αρχές της εμψύχωσης μέσα από αυτοσχεδιασμούς. Χαρακτήρας, εστίαση, φωνή, κίνηση (περπάτημα, χορός). Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει μικρό σκετς. Η ημερίδα σαν στόχο έχει να δώσει γενικές γνώσεις για την γαντόκουκλα και τη χρήση της (θα δοθεί και έντυπο υλικό).

(Δηλώσεις συμμετοχής 4 μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου για την αγορά των υλικών από τον εισηγητή)

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ & ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
(ΜΑ of Arts in Education, Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

Σε αυτό το θεατρικό εργαστήρι, αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του David Mamet Ολεάννα θα μας εμπνεύσουν για να δημιουργήσουμε δικές μας ιστορίες. Οι τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος θα μας οδηγήσουν στο ζωντάνεμα αυτών των ιστοριών. Θα εξερευνήσουμε σκέψεις, συναισθήματα, αγωνίες των ηρώων αυτών των ιστοριών. Θα μάθουμε για τις σχέσεις. Θα ανακαλύψουμε τα όρια εκεί που υπάρχουν και εκεί που δεν υπάρχουν. Θα σκεφτούμε τι είναι η «πολιτική ορθότητα».

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ORFF

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ
(Μουσικοπαιδαγωγός)

Ο μουσικοπαιδαγωγός στις διδασκαλίες του κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους μπορεί να εμπνευστεί από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που αποδίδουμε στον κάθε μήνα του χρόνου. Με αφορμή τις ιδιαιτερότητες του κάθε μήνα και όσα φέρνει μαζί του, ανάλογα με την εποχή που ανήκει, μπορούμε να σχεδιάσουμε επίκαιρους μουσικούς στόχους και να προσφέρουμε στα παιδιά ενδιαφέρουσες και πλούσιες μουσικές εμπειρίες. Όλα αυτά θα τα επεξεργαστούμε σ’ αυτό το βιωματικό σεμινάριο, ανταλλάσοντας τις δημιουργικές ιδέες και γνώσεις μας.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ
(ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...)

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΩΓΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
(Καθηγήτρια Μπαλέτου, κάτοχος RAD Teaching Diploma, Σκηνοθέτης, Κινησιολόγος & Εκπαιδευτικός Συγγραφέας)

Μία παράσταση, ένα τραγούδι... Μπορεί ένα τραγούδι να μας οδηγήσει σε μία παράσταση; Φυσικά και μπορεί... Μέσα από το παραμυθοτράγουδο: «Ο μύθος της βασίλισσας Γοργόνας» θα ξεδιπλώσουμε το θρύλο της βασίλισσας Γοργόνας αδερφής του Μέγα Αλέξανδρου και θα ανακαλύψουμε τους μηχανισμούς αυτούς που θα μας οδηγήσουν στην θεατρική μας παράσταση. Μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια θα μας δώσουν πολλές, φρέσκιες ιδέες που θα διασκεδάσουν τους μαθητές μας.
1) Γνωριμία με τη βασίλισσα Γοργόνα, 2) Ξεδίπλωμα του θρύλου, 3) Ανάλυση και επεξεργασία κειμένου, 4) Εικόνες & θεατρικές πράξεις,
5) Πρόσωπα & Ρόλοι, 6) Ομάδες εργασίας, 7) Δημιουργικοί Αυτοσχεδιασμοί, 8) Μουσική επιμέλεια, 9) Μουσικοκινητική.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ & ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
(ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ

ΣΙΓΑΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
(Δασκάλα Χορού & Χορογράφος)

Η ημερίδα μας μαθαίνει να χρησιμοποιούμε το σώμα μας ως μέσo έκφρασης. Μέσα από τη σωστή ενεργοποίηση του σώματος και τον αυτοσχεδιασμό τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να δημιουργούν. Τα παιδιά συνεργάζονται σε ομάδες, αποκτούν κινητικές δεξιότητες και αναπτύσσουν την αντίληψη του χώρου, του χρόνου και της κιναίσθησης. Παράλληλα ενεργοποιούν τη φαντασία τους και αποκτούν αισθητική αντίληψη της ομορφιάς του σώματος. Μία ευχάριστη και δημιουργική ημερίδα που προσαρμόζεται στις σωματικές, συναισθηματικές και αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: 100 ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ

Εκδόσεις Νικολαϊδης • ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΪΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΛΕΡ
(Μουσικός - Μουσικοθεραπευτής)

Εν αρχή ην ο λόγος. Δηλαδή ο ήχος. Μα, για να υπάρξει, για να παραχθεί ήχος, αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει κίνηση. Άρα εν αρχή ην η κίνηση. Αυτό μας διδάσκει η θεογονία, η φυσική, αλλά και η παιδαγωγική και η μουσική. Το δεύτερο σκέλος είναι το παιχνίδι, το κατ’ αρχήν μέσο ανάπτυξης του ανθρώπου. Και το πιο ευχάριστο.
Κεντρικό θέμα αυτού του εργαστηρίου είναι το παιχνίδι με κίνηση. Αυθόρμητο ή όχι, με αυστηρούς κανόνες ή όχι, αλλά πάντα με συνοδεία μουσικής και τραγουδιού θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε, να γνωρίσουμε τον κόσμο και να του δώσουμε σημασία. Παίζουμε και κινούμαστε για να έρθουμε σε στενότερη επαφή με τη ζωή. Να εκφραστούμε.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ... ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΪΟΥ• Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΥ
(Διδάκτωρ Μουσειακής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ & Συγγραφέας)

O καθένας πάνω στην γη έχει ένα θησαυρό που μπορεί να αναζητήσει.
P. Coelho.

Tα παιχνίδια θησαυρού είναι από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στα σχολεία και στα μουσεία με στόχο να βελτιώσουν την μάθηση των παιδιών.
Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν οι εκπαιδευτικοί με τα παιχνίδια θησαυρού και πως μπορούν να τα οργανώσουν στο σχολείο και στο μουσείο.
Θα δείξουμε παιχνίδια θησαυρού που έχουν πραγματοποιηθεί και θα παίξουμε παιχνίδια θησαυρού που αφορούν έργα ζωγραφικής για το καλοκαίρι και αντίγραφα μουσειακών αντικειμένων. Τέλος θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό μας παιχνίδι θησαυρού.

ΚΟΣΤΟΣ: 20 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
«ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ»
(ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ

ΓΩΓΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
(Καθηγήτρια Μπαλέτου, κάτοχος RAD Teaching Diploma, Σκηνοθέτης, Κινησιολόγος & Εκπαιδευτικός Συγγραφέας)

Μια νοερή κρουαζιέρα θα κινήσουμε με καπετάνιο την μουσική και την κίνηση. Θα επισκεφτούμε μαγικά νησιά, θα μάθουμε χαρακτηριστικές συνήθειες των ντόπιων, θα ακούσουμε παραδοσιακή μουσική, θα χορέψουμε σε πανηγύρι και θα γευτούμε παραδοσιακά προϊόντα.
Μια σειρά δημιουργικών αυτοσχεδιασμών και μουσικοκινητικών δράσεων θα μας οδηγήσει στην καλοκαιρινή εκδήλωση του σχολείου μας.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ - ΔΥΣΛΕΞΙΑ:
(ΜΙΑ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ - ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΛΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
(Ψυχολόγος - Παιδαγωγός)


- Ορισμός δυσλεξίας
- Μηχανισμός απόκτησης της πρώτης γραφής και ανάγνωσης
- Μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες -δυσλεξία σήμερα : Μύθος ή πραγματικότητα ;
- Πρώιμη αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών (πρώτες ενδείξεις)
- Ο ρόλος της πρώιμης αξιολόγησης των μαθησιακών δυσκολιών και της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης
- Πότε «μπαίνει» η διάγνωση της δυσλεξίας (χρονικά)
- Μαθησιακές δυσκολίες και ισχύον σχολικό πρόγραμμα
- Μαθησιακές δυσκολίες και συναισθηματικές διαταραχές
- Μαθησιακές δυσκολίες σαν μήνυμα – κραυγή του παιδιού που πάσχει
- Μαθησιακές δυσκολίες και ο ρόλος του οικογενειακού πλαισίου
- Οργάνωση του προγράμματος μελέτης στο σπίτι
- Συμβουλευτική των γονέων σαν απαραίτητο συμπλήρωμα της θεραπευτικής διαδικασίας του παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία
- Ο ρόλος της απαλλαγής από τις γραπτές εξετάσεις στο γυμνάσιο – αντιδράσεις των ίδιων των παιδιών
- Η παράλληλη τάξη και ο ρόλος του ειδικού δασκάλου
- Ο ρόλος των τεστ αξιολόγησης του δείκτη νοημοσύνης στην αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας
- Ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών
- Δόμηση ενός θεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας
- Δευτερογενείς επιπτώσεις και εκφάνσεις των μαθησιακών δυσκολιών στα άτομα και στον ευρύτερο οικογενειακό-κοινωνικό περίγυρο
- Συναισθηματική στήριξη των ατόμων με δυσλεξία – μαθησιακές δυσκολίες
- Μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο-παν/μιο-ενήλικη ζωή
- Διαπλοκή μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας και ΔΕΠ-Υ
- Προβλήματα λόγου και μαθησιακές δυσκολίες
- Η σπουδαιότητα της επικοινωνίας του παιδαγωγού της τάξης με τον θεραπευτή του παιδιού για την κοινή θέσπιση προγράμματος βοήθειας του παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό πλαίσιο

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΝΘΗ ΓΚΙΚΑ
(Λογοπεδικός, Ba. Msc. ULge - BELGIQUE)

Κατά πόσο τα παιδιά είναι έτοιμα να πάνε σχολείο; Η ετοιμότητα για μάθηση δεν είναι μόνο θέμα βιολογικής ωρίμανσης, αλλά επηρεάζεται ουσιαστικά από τον πλούτο ή την στέρηση των πρώτων ερεθισμάτων αλλά και από την προσχολική εκπαίδευση. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
• Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού
• Διαταραχές λόγου προσχολικής ηλικίας
• Προμαθηματικές δεξιότητες
• Ο ρόλος της διεπιστημονικής ομάδας
• Σχολική ανάπτυξη - εξέλιξη
• Σχολική ετοιμότητα (βιωματικές ασκήσεις ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης).

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
(ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΝΗΠΙΑΚΗΣ & ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Κατά την παιδική βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι πιθανό να παρατηρήσουμε συγκεκριμένα φαινόμενα και συμπτώματα αγχωδών διαταραχών τα οποία δεν συναντούμε στην ενήλικη ζωή. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι το έντονο κι ακατάπαυστο κλάμα του νηπίου όταν η μαμά φεύγει για τη δουλειά της, η αντικοινωνικότητα/αδιαφορία του βρέφους σε σχέση με το ποιό άτομο το σηκώνει αγκαλιά, παλινδρομήσεις αναπτυξιακές όπως η νυχτερινή ενούρηση σε ενα παιδί μεγαλύτερο των 4,5 ετών, ο αυτόματος έμετος κατά τη νηπιακή ζωή κ.α.
Αντίστοιχα ενδέχεται να συναντήσουμε νήπια που βάζουν τα παιχνίδια τους σε σειρά πολλές φορές μέσα στη μέρα και ειδικά πριν τον ύπνο, παιδιά που τηρούν καθημερινές τελετουργίες δικής τους επινόησης κάθε πρωί πριν το σχολείο ή που επαναλαμβάνουν μια προσευχή ή ένα ποίημα, κάποιους στίχους αδιάκοπα κ.α. Η ημερίδα αποσκοπεί στο να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν και να κατηγοριοποιούν αυτά τα φαινόμενα στις αντίστοιχες διαταραχές της παιδικής ηλικίας και να φωτίσει τρόπους παρέμβασης και θεραπείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ακόμα και ο παιδαγωγός ή ο εκπαιδευτικός να μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά τα συμπτώματα και να προτείνουν λύσεις βοηθητικές για τους γονείς και το παιδί. Μπορούν να συμμετάσχουν παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, ιατροί, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές καθώς και φοιτητές των αντίστοιχων κλάδων.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΜΒΟΛΑ & ΟΝΕΙΡΑ:
Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΑΡΜΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
(Ψυχοθεραπεύτρια, PGD Art Psychotherapy, BSc Psychology/Healing Arts)

Στην ημερίδα θα επικεντρωθούμε σε βιωματικές ασκήσεις με στόχο: Να κατανοήσουμε καλύτερα τα μηνύματα που εκπέμπει το υποσυνείδητο μέσα από τα όνειρα, Να κατανοήσουμε τον συμβολισμό των εικόνων.
Στο σεμινάριο αυτό θα επικεντρωθούμε σε βιωματικές ασκήσεις με στόχο: να κατανοήσουμε καλύτερα τα όνειρα και τα μηνύματα που εκπέμπουν, να συμμαχήσουμε με το υποσυνείδητο ώστε να μπορούμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις και να λαμβάνουμε καθοδήγηση μέσω του ονείρου, να μάθουμε απλές τεχνικές για lucid dreaming (συνειδητό ονείρεμα).

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ & ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ / ΔΟΥΛΕΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ
(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

● Οι έννοιες της πειθαρχίας και της οριοθέτησης ● Τα αίτια της ανυπακοής ● Η αποτελεσματικότητα της τιμωρίας ● Η σημασία της επικοινωνίας και της θετικής ανάδρασης ● Τα κατάλληλα Όρια ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού ● Τεχνικές αποτελεσματικής οριοθέτησης

Η πειθαρχία και η οριοθέτηση στη ζωή των παιδιών είναι ένα δύσκολο και παρεξηγημένο θέμα. Στο παρόν σεμινάριο θα διαχωριστούν οι δύο έννοιες και θα τονιστεί η ανάγκη της εξήγησης που πρέπει να συνοδεύει την απαγόρευση από την πλευρά των γονιών, ώστε να γίνεται κατανοητή από το παιδί. Θα εξεταστούν ζητήματα όπως, τα αίτια της ανυπακοής, η αποτελεσματικότητα της τιμωρίας, το κακομαθημένο ή καλομαθημένο παιδί, η σημασία της επικοινωνίας, της κατανόησης της θετικής ανάδρασης και του ήρεμου περιβάλλοντος στη θέσπιση των ορίων, η μίμηση της καλής ή κακής συμπεριφοράς των γονιών. Επίσης, καθώς το παιδί μεγαλώνει και περνά από την παιδική ηλικία στην εφηβεία είναι σημαντικό να υπάρχουν σαφή, σταθερά αλλά και εύκαμπτα όρια που προσαρμόζονται στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Θα τονιστεί η συμβολή των ορίων στην ψυχική ισορροπία παιδιών και εφήβων και οι τρόποι για αποτελεσματική οριοθέτηση που οδηγούν στην αυτογνωσία και την αυτενέργεια.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Η ημερίδα στοχεύει στην κατανόηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων ερμηνείας του ιχνογραφήματος ως προβολικής τεχνικής. Θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα διάφορα στοιχεία που μπορεί να απαρτίζουν τη ζωγραφια των παιδιών με στόχο την κατανόηση της προσωπικότητας και της λειτουργικότητας τους καθώς και της άμεσης εμπειρίας τους. Παράλληλα θα αναφερθούν κάποια συγκεκριμένα ψυχομετρικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται προς αυτό το στόχο. Στα πλαίσια της ημερίδας θα αναλυθούν μελέτες περιστατικών μέσω των ιχνογραφημάτων τους σε ομάδες συζήτησης. Θα πραγματοποιηθεί πρακτική εφαρμογή των νέων δεξιοτήτων των συμμετεχόντων κατα το κλείσιμο της ημερίδας. Το σεμινάριο θα αποτελέσει εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ
(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Δυσκολίες και οφέλη της χρήσης του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους ● τι είναι προβληματική χρήση και ποια τα στοιχεία της εξάρτησης ● ενημέρωση και προετοιμασία της οικογένειας
Οι οικογένειες σήμερα ζουν σε ένα περιβάλλον λιγότερο ή περισσότερο εξοπλισμένο με μέσα επικοινωνίας, όπου το διαδίκτυο είναι πλέον πρωταγωνιστής και τα παιδιά είναι ικανότατοι χρήστες του από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρόν σεμινάριο θα αναλυθούν οι δυσκολίες αλλά και τα οφέλη της χρήσης του διαδικτύου και πότε αυτή καταλήγει προβληματική. Ποια είναι τα στοιχεία του εθισμού στο διαδίκτυο, πότε μιλάμε για εξάρτηση στα παιδιά και τους εφήβους και πώς οι γονείς μπορούν να την αναγνωρίσουν και να την αντιμετωπίσουν. Επίσης, πώς μπορεί η οικογένεια να θωρακίσει και να ενημερώσει τα παιδιά γύρω από τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Τέλος, πώς οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους, μέσα από μια σταθερή και ποιοτική σχέση και επικοινωνία. Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ
(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

● Διατροφικές συνήθειες των παιδιών και παράγοντες που τις διαμορφώνουν ● Διατροφικές διαταραχές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία
● Είδη διατροφικών διαταραχών ● Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών ● Πότε μια διαταραχή είναι παθολογική παράγοντες που τις διαμορφώνουν ● Διατροφικές διαταραχές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία ● Είδη διατροφικών διαταραχών ● Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών ● Πότε μια διαταραχή είναι παθολογική
Τα παιδιά αναπτύσσουν διατροφικά μοτίβα ήδη από τη βρεφική ηλικία που θέτουν τις βάσεις για τις διατροφικές τους επιλογές σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Θα παρουσιαστούν οι διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία (π.χ. επιλεκτικότητα στην τροφή, άρνηση τροφής, ανορεξία, βουλιμία κ.λπ.). Επίσης, θα εξεταστεί η διαφοροποίηση του παιδιού από τις επιθυμίες των γονιών του σε ό,τι αφορά την πρόσληψη τροφής, ως σημαντική για την ανάπτυξη της αυτονομίας του και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Ταυτόχρονα θα αναφερθούν τα προειδοποιητικά σημάδια, οι πιθανές επιπτώσεις των διαταραχών διατροφής καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους και τρόποι να αντιληφθούμε πότε μια διαταραχή είναι παθολογική.
Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΕΛΛΗΝΙΚΟ WISC-III – Κλίμακα αξιολόγησης Νοημοσύνης για παιδιά

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 & ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΕΣΗ ΑΙΜΙΛΙΑ

(DEA- DESS ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ PARIS V)

Στόχοι:

● Εξειδίκευση στη χρήση και ερμηνεία του WISC-III,
● Βαθμολόγηση του τεστ και ερμηνεία των αποτελεσμάτων
● Πρακτική εφαρμογή του τεστ μεταξύ των συμμετεχόντων
● Συγγραφή της ψυχολογικής αναφοράς

επιπλέον σε δυνατότητα:

Εποπτεία στη χορήγηση του τεστ
Κατασκευαστές: (Wechsler Intelligence Scale Third Edition), Ελληνική προσαρμογή και στάθμιση του WISC-III: Γεώργας, Δ., Παρασκευόπουλος, Ι.Ν., Μπεζεβέγκης, Η. & Γιαννίτσας, Ν.Δ. (1997).
Απευθύνεται: Μόνο σε ψυχολόγους (κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και φοιτητές προγραμμάτων ψυχολογίας).

Εκπαίδευση: 20 ώρες

Χορηγείται πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό

ΚΟΣΤΟΣ:300 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ
(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

● Συναισθήματα που προκαλεί η χρόνια ασθένεια ● Επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας ● Αποδοχή και προσαρμογή της οικογένειας στη χρόνια ασθένεια ● Ψυχικές καταστάσεις που βιώνει το άρρωστο παιδί ● Συνεργασία της οικογένειας με φορείς για την ομαλή εξέλιξη του άρρωστου παιδιού.
Η διάγνωση μιας ασθένειας του παιδιού αλλάζει τα δεδομένα της οικογένειας τόσο τα πρακτικά όσο και τα συναισθηματικά. Στο σεμινάριο αυτό θα αναφερθούμε στα συναισθήματα που προκαλεί η ασθένεια του παιδιού καθώς και στα στάδια της ψυχικής διαδικασίας για την αποδοχή της και την προσαρμογή ολόκληρης της οικογένειας σε αυτήν. Επίσης, στον τρόπο που αυτή επηρεάζει τους γονείς, τα αδέλφια αλλά και τον κοινωνικό περίγυρο, όπως και στις ψυχικές καταστάσεις που βιώνει το ίδιο το άρρωστο παιδί. Τέλος θα εστιάσουμε και στη συνεργασία των γονιών με φορείς και ειδικούς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού με χρόνια ασθένεια.
Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ & Η ΜΗΤΕΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΝΤΑΚΟΥΛΑ
(Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)

• Μητέρες, γιαγιάδες και προγιαγιάδες: Τα βιώματά τους και πώς επηρέασαν τις νεότερες γυναίκες • Η επιθυμία της σύγχρονης γυναίκας να αποκτήσει παιδί: Ελευθερία επιλογής και κόστος • «Η Καλή Μητέρα»: Προσδοκίες και ενοχές • Πατέρας - Μητέρα – Παιδί.
Η μητρότητα και η πατρότητα αδιαμφισβήτητα αποτελούν τους πιο διαπροσωπικά απαιτητικούς ρόλους της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Οι ψυχολογικές προεκτάσεις αυτών των δύο ρόλων θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο της ημερίδας.
Τα βασικά θέματα που απασχολούν ψυχολογικά τη μητέρα και τον πατέρα χωριστά θα αναλυθούν επαρκώς.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι διαφορετικοί τύποι γονέων, όπως αυτοί αναγνωρίζονται από τη σύγχρονη βιβλιογραφία, τα χαρακτηριστικά και οι διαταραχές τους και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επιτρέποντας χρόνο για προβληματισμό μέσα στην ομάδα.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχολόγους, κοιν. λειτουργούς, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Οι περισσότεροι σύμβουλοι ψυχοθεραπευτές δεν εκπαιδεύονται ειδικά για την ψυχοθεραπευτική συμβουλευτική ομάδα ενω καλούνται συχνά να την συντονίσουν. Οι ομάδες διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και παρουσιάζουν τα δικά τους φαινόμενα τα οποία είναι ιδιαίτερα και αφορούν την ομαδική αυτογνωσία.
Η ημερίδα αποσκοπεί να φέρει τους συμμετέχοντες μπροστά στις βασικές και συχνότερες εκφράσεις και ανάγκες των ομάδων, να φωτίσει θέματα γύρω απο το πως τις συνθέτουμε, τις φάσεις στη ζωή της ομάδας και φυσικά να δώσει εργαλεία διαχείρισης και συντονισμού ομάδων.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ - ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι κλινικές εκφράσεις του πένθους στα βρέφη, νήπια και τα παιδιά καθώς συχνά συγχέονται απο τους νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς γονείς με κακή και απείθαρχη συμπεριφορά, ή και με διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ και άλλες. Θα διεισδύσουμε στους τρόπους με τους οποίους το παιδί βιώνει κι εκφράζει τις απώλειές του στις διάφορες ηλικίες του και θα εξετάσουμε ταυτόχρονα τις διάφορες καταστάσεις πένθους που το αφορούν. Πχ απώλεια λόγω διαζυγίου των γονέων, ο ερχομός του επόμενου αδερφού/ης, απώλεια απο αυτοκτονία, η αποκαθήλωση των γονέων ως πρότυπα, η έναρξη του σχολείου κ.α. Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην ομάδα μελέτες περιστατικών και θα πραγματοποιηθεί βιωματική άσκηση με στόχο την κινητοποίηση της ενσυναίσθησής μας για το παιδί που πενθεί.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ