1ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια, τη δημιουργικότητα μέσω της μουσικής, της κίνησης, του λόγου και του θεάτρου. Πρόκειται για έναν κύκλο επιμορφωτικών μαθημάτων που απευθύνεται σε μουσικούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, ηθοποιούς, χορευτές και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις στον τομέα της μουσικοκινητικής ORFF, Dalcrose, Kodaly. Οι απόφοιτοι του τμήματος θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί να εξελιχθεί σε μια δημιουργική ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 1. Γνωριμία με τα όργανα της ορχήστρας ORFF,
2. Δημιουργία μουσικών συνόλων, 3. Η μουσική στην εκπαίδευση,
4. Παιδικά τραγούδια σε συνδυασμό με χορογραφίες,
5. Αυτοσχεδιασμός σαν μέσο έκφρασης,
6. Μουσικά όργανα ως αντικείμενα,
7. Λόγος - Φωνή - Κίνηση, 8. Η μουσικοκινητική σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι,
9. Μουσική & Κίνηση, 10. Δημιουργία μουσικοκινητικής παράστασης κ.α.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 50 ΩΡΕΣ
Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:320 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ BOOMWHACKERS & ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Εκδόσεις Fagotto Books • ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΠΕΡΑΚΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
(Καθηγήτρια Μουσικής, Διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ)

Τα boomwhackers, οι χρωματιστοί και κουρδισμένοι σωλήνες, αλλάζουν τα δεδομένα της εκμάθησης της μουσικής: Πώς μπορεί να συνδυαστεί η θεωρία με το παιχνίδι στην τάξη; Μπορεί το μάθημα της Μουσικής να γίνει ποιο δημιουργικό; Με τα boomwhackers οι μαθητές μαθαίνουν ρυθμό, παίζουν μελωδίες και αρμονίες χωρίς δυσκολίες. Ο συνδυασμός μικρών μουσικών οργάνων με τους χρωματιστούς σωλήνες μπορούν να φτιάξουν μουσικά σύνολα στην τάξη. Ο τρόπος ένταξής των boomwhackers με την χρήση μικρών μουσικών οργάνων στη διδασκαλία είναι το κεντρικό θέμα της ημερίδας. Γιατί «μαθαίνουμε μουσική» σημαίνει ώρα για παιχνίδι, έκφραση, δημιουργία, εκτόνωση, επικοινωνία, βίωμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος: 20 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ CARL ORFF

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ
(Μουσικοπαιδαγωγός)

Η Μουσικοκινητική Προσέγγιση του Carl Orff δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο μουσικό υλικό κάθε χώρας και στην αξιοποίηση του στη μουσική εκπαίδευση. Η μουσική ιδιαιτερότητα κάθε πολιτισμού αναδεικνύει την ποικιλότητα και πολυμορφικότητα της μουσικής έκφρασης ενώ συμβάλλει στην καλλιέργεια πολυπολιτισμικής συνείδησης. Τα παιδικά τραγούδια από άλλες χώρες που θα τραγουδήσουμε και θα συνοδεύσουμε με τα μουσικά όργανα, έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίζουν και να χρωματίζουν με χαρούμενες πινελιές τα μαθήματα μας, δημιουργώντας κατάλληλο περιβάλλον διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δύο λέξεις μαγικές για το χώρο του νηπιαγωγείου, του σχολείου και όχι μόνο. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ταξίδι στη φαντασία. Μέσα από διάφορες τεχνικές και υλικά, τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, αναπτύσσουν τη δημιουργική τους ικανότητα. Διαμέσου του θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά αντιλαμβάνονται, πειραματίζονται, ευαισθητοποιούνται, συνεργάζονται, δημιουργούν και παίρνουν πρωτοβουλίες και ρόλους, φτιάχνουν το δικό τους μαγικό χώρο και ξεκινούν!!! Ας μην διστάσουμε να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία. Απαιτείται μόνο θέληση και μεράκι.
Οι κύκλοι μαθημάτων περιλαμβάνουν: • Θεατρικά παιχνίδια • Θεατρική κίνηση του σώματος μέσω έκφρασης • Διδασκαλία και οργάνωση θεατρικής παράστασης • Αυτοσχεδιασμός, • Ασκήσεις λόγου, φωνής • Οι τέσσερις φάσεις του Θεατρικού παιχνιδιού
• Χοροθεατρική Παράσταση • Το θέατρο στην Εκπαίδευση • Στοιχεία σκηνοθεσίας και πρακτικής εφαρμογής • Δραματοποίηση παραμυθιού • Στοιχεία κουκλοθέατρου & κατασκευή κούκλας • Στοιχεία Μουσικοκινητικής Αγωγής • Θεατρική Παράσταση • Στοιχεία Κινησιολογίας κ.α.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 60 ΩΡΕΣ
Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:350 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ - ΓΙΑΝΝΟΥ
(Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου - Θεατρικό Παιχνίδι)

Στην ημερίδα αυτή θα αναζητήσουμε και θα παίξουμε δράσεις αισθησιοκινητικής, παιχνίδια ρόλων, δημιουργία σκηνικού περιβάλ-λοντος χώρου, ανάλυση τεχνικών και δεδομένων που θα προκύψουν απ’ τις δράσεις. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανακάλυψη ρόλων και συναισθημάτων του εαυτού μας σε συγκεκριμένες ή τυχαίες καταστάσεις ζωής. Το απρόβλεπτο, η ανατροπή, η υπερβολή είναι στοιχεία που θα μας απασχολήσουν, με κινητήρια δύναμη το παιχνίδι. Στόχος της ημερίδας είναι οι διαστάσεις του Θεατρικού Παιχνιδιού να αποτελέσουν για τον ενήλικα - παίκτη - άτομο ένα ερέθισμα στις αναζητήσεις μας και εύκολα να έχει πρακτική εφαρμογή είτε στο σχολείο είτε στη καθημερινότητά μας.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΑΡΤΑΚΙ»

«Μια εκπαιδευτική πρόταση καλλιτεχνικής δραστηριότητας» (Το παιδικό τραγούδι: είδη, τεχνικές και χρήσεις)
Η ιστορία και την προετοιμασία της παράστασης
καθώς και για την εκπαιδευτική διάσταση των τριών συνισταμένων της παράστασης (Λόγος, Κούκλες, Μουσική)

Εκδόσεις Νήσος • ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ
(ΜΑ, PhD- ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, ΤΕΑΠΗ, ΣΕΑ, ΕΚΠΑ)

Το βιβλίο Τραγούδια από την παράσταση «Ήταν ένα μικρό χαρτάκι» είναι μια συλλογή από 16 παιδικά τραγούδια τα οποία γράφτηκαν για να επενδύσουν μουσικά την παράσταση κουκλοθέατρου της Αντιγόνης Παρούση. Τα τραγούδια αυτά αποτελούν ένα σύνολο από διαφορετικά είδη και μουσικά ιδιώματα και γίνονται αφορμή να εξελιχθεί η ημερίδα αυτή σε συμμετοχικό σεμινάριο ανάλυσης, επεξεργασίας και χρήσης του παιδικού τραγουδιού ως εργαλείο μουσικής παιδαγωγικής.
Για το σκοπό αυτό θα αναλυθούν τα βασικά μουσικολογικά χαρακτηριστικά του παιδικού τραγουδιού και με βάση τα τραγούδια από το χαρτάκι θα γίνει επεξεργασία παραδειγμάτων για να χρησιμοποιηθούν σε ένα αυτοτελές μάθημα μουσικής. Η ακρόαση, η εκμάθηση και η επιτέλεση (τραγούδι και συνοδεία) τους από τα παιδιά γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και χρήση των προφορικών τεχνικών προσέγγισης.
Δεν προαπαιτούνται «μουσικές γνώσεις» αλλά η ευαισθησία και η δημιουργική διάθεση την οποία διαθέτουμε όλοι μας. Οι όποιες μουσικές εμπειρίες και γνώσεις των συμμετεχόντων/ουσών ενσωματώνονται προσδίδοντας διαφορετικές διαστάσεις κατά την εφαρμογή των τραγουδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε.

Κόστος: 20 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΙ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΙΚΡΟΣ»
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Εκδόσεις Πατάκη • ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
(Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός)

Τι είναι ρητορική του μίσους; Πώς μπορεί η αγάπη να την νικήσει; Παίζοντας με το κείμενο ανακαλύπτουμε τα κρυμμένα μυστικά του και γράφουμε τις δικές μας ιστορίες με αφορμή ένα κουμπί που είναι πιο πολύτιμο από όλα τα κοσμήματα του κόσμου. Μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης του κειμένου θα προσπαθήσουμε να εμπνευστούμε και να συγγράψουμε τα δικά μας κείμενα και τελικά ένα συλλογικό κείμενο, αφορμή-καμβά για μια σχολική παράσταση. Σχεδιάζουμε πώς θα εμπλουτίσουμε τη διδασκαλία μας με δράσεις φιλαναγνωσίας. Απευθυνόμαστε σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νηπιαγωγούς, Δασκάλους, Θεατρολόγους, Μουσικούς, Εικαστικούς.

Κόστος:20 ευρώ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διδασκαλία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΛΕΡ
(Μουσικός - Μουσικοθεραπευτής)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 30 ΩΡΕΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κόστος:300 ευρώ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΘΩΝΑΙΟΥ
(Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια Κατασκευών) & ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ(Εικαστικός)

Στο σεμινάριο αυτό μαθαίνετε την τέχνη της χειροποίητης διακοσμητικής και κατασκευής με διάφορα υλικά. θα παρουσιαστούν τεχνικές όπως decoupage και άλλες διακοσμητικές τεχνικές. Θα δουλέψουμε με χαρτοπολτό, pappier mache, σύρμα, τσόχα, φελιζόλ, με φυσικά υλικά που μπορούμε να βρούμε γύρω μας Θα κάνουμε κατασκευές όπως ψηφιδωτό, mobile, εποχιακές κατασκευές (χριστουγεννιάτικες, φθινοπωρινές, χειμερινές)παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά, ζωγραφική σε γυαλί Τα υλικά γύρω μας είναι αμέτρητα και αρκεί να τα κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά για να τα μεταμορφώσουμε σε όμορφες χρηστικές και διακοσμητικές κατασκευές.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 20 ΩΡΕΣ

Κόστος:180 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΩΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΔΡΗ ΘΕΟΔΟΤΟΥ
(Ηθοποιός - Εμψυχώτρια Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Στην ημερίδα θα ασχοληθούμε με την διαδικασία της εμψύχωσης. Τον εμψυχωτή και τον τρόπο - τις δεξιότητες που καλείται να έχει ο επονομαζόμενος εμψυχωτής. Από που μπορεί να αντλεί ενέργεια και ψυχή και να δίνει στο τετραπλάσιο πίσω, στην ομάδα την οποία χειρίζεται. Πως μπορεί να οργανώσει τη δουλειά του σε επίπεδο ομάδας και σε προσωπικό επίπεδο. Αναλύοντας τα σημεία μέσα από δράσεις θα ανακαλύψουμε πολύ γρήγορα ότι θα πρέπει να συμβαίνει και κάτι άλλο. Να δημιουργεί ο εμψυχωτής στην ομάδα μία σύμβαση μεταξύ των μελών της ομάδας, μία, της ομάδας προς τον εμψυχωτή αλλά και μία από τον εμψυχωτή προς την ομάδα. Η κάθε σύμβαση που θα δημιουργεί θα επιφέρει μία δυναμική, η οποία θα ποικίλει σε κάθε ομάδα. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που συντελούνται στην ομάδα, πώς θα το εξελίξει και πώς θα το διαχειριστεί.
● Τι είναι εμψύχωση, ● Το παιχνίδι και η σημασία του, ● Δημιουργία ομάδας: διάρκεια, μέγεθος & επιλογή μελών, ● Ο ρόλος του εμψυχωτή, ● Η βιωματική εμπειρία, ● Τεχνικές εμψύχωσης.
♦ Χώρος & υλικά, ♦ Κατηγορίες των παιχνιδιών, ♦ Ηλικιακές ομάδες, ♦ Εργαλεία επικοινωνίας, ♦ Φαντασία, ♦ Λεκτική – μη λεκτική επικοινωνία, ♦ Αναγνώριση δεξιοτήτων ♦ Επαφή με το σώμα, τη φωνή, το χώρο.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΩΓΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
(Καθηγήτρια Μπαλέτου, , Σκηνοθέτης, Κινησιολόγος & Εκπαιδευτικός Συγγραφέας)

Ξεκινώντας από ένα ήδη διαμορφωμένο σενάριο θα γνωρίσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινήσουμε μια μουσικοκινητική παράσταση. Μικρές καθημερινές δραστηριότητες θα μας οδηγήσουν εύκολα και γρήγορα στην Χριστουγεννιάτική μας εκδήλωση. Ομαδικά θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί θα δώσουν χώρο στην ελεύθερη απόδοση και στην προσωπική δημιουργία.
• Γνωριμία με το κείμενο-σενάριο • Ρόλοι & Διανομή • Επίπεδα Δράσης • Μουσικοκινητική • Εκμάθηση διαλόγων • Θεατρικό παιχνίδι & Δημιουργικοί αυτοσχεδιασμοί • Εναλλαγή σχημάτων στο χώρο • Χρήση της αφήγησης • Μουσική επιμέλεια • Κοστούμια και σκηνικά

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΔΡΗ ΘΕΟΔΟΤΟΥ
(Ηθοποιός - Εμψυχώτρια Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Το Θεατρικό Παιχνίδι ως παιδαγωγική και εκπαιδευτική μεθοδολογία αποτελεί ένα εργαλείο εμβάθυνσης και συνειδητοποίησης. Το ζητούμενο είναι η κατανόηση της διαπραγματευόμενης έννοιας όχι μόνο σε ένα γνωσιακό επίπεδο αλλά και σε ένα βιωματικό-συναισθηματικό. Μέσα από τις τεχνικές του Θεατρικού Παιχνιδιού δημιουργείται ένα πλαίσιο όπου τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά έχοντας καλύτερη συγκέντρωση και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αφομοίωση των μαθημάτων. Δεδομένου ότι η βιωματική γνώση είναι και αυτή που συνήθως «εγγράφεται» καλύτερα στους μαθητές, το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ισχυρό εργαλείο μετάδοσης γνώσης. Οι μαθητές μέσα από θεατρικές τεχνικές, διαδικασίες παιχνιδιού και πολλαπλά ερεθίσματα έρχονται σε επαφή με την νεοεισερχόμενη έννοια, την κατανοούν καλύτερα και μέσα από τη δυναμική της ομάδας ενισχύονται, έτσι ώστε να κάνουν κτήμα τους τελικά τον εκπαιδευτικό στόχο.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ &
ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ
(Καθηγήτρια φυσικής αγωγής & χορού - Μουσκικοπαιδαγωγός Διδάκτωρ Μουσικινητικής Αγωγής ΕΚΠΑ)

Ο δημιουργικός χορός αποτελεί θεμειλώδες συστατικό της μουσικοκινητικής προσέγγισης του Carl Orff γνωστής και ως Orff-Schulwerk. Το θεωρητικό πλαίσιο του δημιουργικού χορού βασίζεται πρωταρχικά στη θεωρία για την κίνηση του Rudolph Laban γνωστής και ως Laban Movement Analysis (L.M.A.). Με βάση τις αρχές και τα μέσα του orff-Schulwerk και το θεωρητικό πλαίσιο της L.M.A. στο σεμινάριο θα διερευνηθούν, με βιωματικό τρόπο, σχέσεις μεταξύ μουσικής και κίνησης. Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθεί η σχέση μεταξύ των φυσικών ιδιοτήτων του ήχου και των ποιοτήτων της κίνησης, η σχέση μεταξύ ρυθμικών αξιών και ρυθμικών μοτίβων με βασικές μορφές μετακίνησης και ρυθμικά μοτίβα και η σχέση μεταξύ μορφολογίας της μουσικής και μορφολογίας της κίνησης. Μέσα από αυτή τη βασική μελέτη επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός βασικού μουσικοκινητικού λεξιλογίου το οποίο επιτρέπει τη δημιουργική και συνειδητή συμμετοχή στο μουσικοκινητικό αυτοσχεδιασμό και στη μουσικοκινητική σύνθεση.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Εκδόσεις Πατάκη • ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ
(Συγγραφέας - Αφηγήτρια παραμυθιών)

Τι είναι αφήγηση παραμυθιών; Πρακτική προσέγγιση της αφηγηματικής τέχνης. Με ποια εφόδια μπαίνουμε στο κέντρο του λόγου και «παραδίδουμε» ένα παραμύθι; «Παρασταίνουμε» τον παραμυθά ή «είμαστε» ο παραμυθάς; Με ποιους τρόπους αφηγούμαστε μια ιστορία; Ποιο κείμενο χρησιμοποιούμε για τη δική μας, προσωπική αφήγηση ενός καταγραμμένου παραμυθιού; Τι περιθώρια αυτοσχεδιασμού έχουμε; Πώς υποστηρίζουμε τα πρόσωπα του παραμυθιού; Πώς υποστηρίζουμε τη μουσικότητα της παραλλαγής μας; Υπάρχουν τεχνικές; Τι πρέπει να αποφεύγουμε τη στιγμή της αφήγησης;

Κόστος:20 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
(ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΩΓΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
(Καθηγήτρια Μπαλέτου, , Σκηνοθέτης, Κινησιολόγος & Εκπαιδευτικός Συγγραφέας)

Μέσα από το θεατρικό σενάριο, μαθαίνουμε πως μπορούμε να οδηγηθούμε σταδιακά στη θεατρική μας παράσταση. Θέμα μας τα παιχνίδια, ένα από αγαπημένα των παιδιών μας. Θα μάθουμε πως μπορούμε να τα ζωντανέψουμε, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους. Θα αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να ανακαλύψει νέους τρόπους εκφραστικής και προσωπικής κίνησης, και θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό υλικό για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε την ομάδα μας. 1. Γνωριμία με το σενάριο, 2. Πλαίσια δράσεις, 3. Ρόλοι,
4. Ομάδες εργασίας, 5. Δημιουργικοί αυτοσχεδιασμοί, 6. Μουσικοκινητικά παιχνίδια, 7. Χρήση της αφήγησης

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
(Κουκλοπαίχτρια)

Στο εργαστήριο θα κατασκευαστούν γαντόκουκλες (φελιζόλ, ξύλο, ύφασμα και πρόσθετα υλικά). Το εργαστήριο είναι βιωματικό και θα δουλέψουμε βασικές αρχές της εμψύχωσης μέσα από αυτοσχεδιασμούς. Χαρακτήρας, εστίαση, φωνή, κίνηση (περπάτημα, χορός). Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει μικρό σκετς. Η ημερίδα σαν στόχο έχει να δώσει γενικές γνώσεις για την γαντόκουκλα και τη χρήση της (θα δοθεί και έντυπο υλικό).

(Δηλώσεις συμμετοχής 4 μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου για την αγορά των υλικών από τον εισηγητή)

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ :
Η ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ... ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εκδόσεις Δίπτυχο • ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΥ
(Υπ. Διδάκτωρ Μουσειακής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ & Συγγραφέας)

«H πρώτη μου εμπειρία ως παιδί σε ένα μουσείο... καθώς έφευγα κοίταξα πίσω προς το τυλιγμένο στην ομίχλη περιβάλλον...
Ένιωθα όχι μόνο προνομιούχος, αλλά και πλήρης με την ευκαιρία που μου δόθηκε να μπω, έστω και για λίγο, σ’ έναν χαμένο κόσμο».
George Hein

Τα τελευταία χρόνια η Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ελλάδα βρίσκεται σε νέες αναζητήσεις και ζυμώσεις λαμβάνοντας υπόψη την νέα κοινωνική πραγματικότητα, ενσωματώνοντας τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τις διαφορετικές κατηγορίες επισκεπτών, αλλά και τις νέες προοπτικές που διαγράφονται από την αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής που παρατηρείται στα πλαίσια της τυπικής εκπαίδευσης και η οποία δίνει έμφαση στην ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες έχουν σκοπό να προσφέρουν στα παιδιά αυθεντικές εμπειρίες μάθησης, άμεση επαφή με πραγματικά αντικείμενα, αύξηση της περιέργειας και του ενδιαφέρον τους και ενίσχυση των επικοινωνιακών τους σχέσεων (Falk & Dierking, 1992, Hein, 1998).
Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία.
● Θα δώσουμε έμφαση στα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον εκπαιδευτικό. ● Θα δούμε πως γράφονται οι ταμπέλες των εκθεμάτων με το σύστημα Εkarv, σύμφωνα με το οποίο τα κείμενα των εκθεμάτων πρέπει να είναι απλά και κατανοητά για τους επισκέπτες κάθε ηλικίας. ● Θα γνωρίσουμε την αρχαιολογική στρωματογραφία και πως μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την μαγειρική. ● Θα χωριστούμε σε ομάδες και θα πραγματοποιήσουμε την δράση: «Ένα αντικείμενο... μια ιστορία» που θα μας οδηγήσει στην δημιουργική γραφή μιας ιστορίας και στην θεατρική έκφραση.

Κόστος:20 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙNΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ CARL ORFF:
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ &
ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ
(Μουσικοπαιδαγωγός)

Η διαθεματικότητα στη Μουσική Εκπαίδευση είναι μέσο ολοκληρωμένης προσέγγισης της γνώσης και δίνει τη δυνατότητα εμπλουτισμού και επεξεργασίας των θεμάτων που επιλέγονται στο σχολικό πλαίσιο από διαφορετικές ειδικότητες, επομένως συμβάλλει και στη συνεργασία των εκπαιδευτικών. Η Μουσικοκινητική Αγωγή Orff δίνει πλούσιο υλικό στα χέρια των εκπαιδευτικών για διαθεματικές εφαρμογές τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο δημοτικό. Στο σεμινάριο αυτό θα επεξεργαστούμε διαθεματικές έννοιες και θα συνδυάσουμε τη μουσική, την κίνηση και το λόγο με αφορμή θέματα από τα βιβλία που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
«Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΝΟΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕIΟ»

Με αφορμή το εικονογραφημένο παραμύθι Η Ξύπνια Βασιλοπούλα (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Εκδόσεις Μεταίχμιο • ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ
(Συγγραφέας, Σκηνοθέτης & Θεατρολόγος)

Το Θέατρο της Επινόησης είναι ένα είδος θεάτρου με κύρια χαρακτηριστικά τον σωματικό και λεκτικό αυτοσχεδιασμό το παιχνίδι και την έρευνα ως μέσα δημιουργίας παραστάσεων. Συνδυάζει όλες τις τέχνες και αναδεικνύει την έννοια της συλλογικής δημιουργίας. Με αφορμή το παραμύθι η Ξύπνια Βασιλοπούλα και το παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης στο οποίο βασίστηκε και με οδηγό την έννοια της δημιουργικής ανάγνωσης αναρωτιόμαστε για την αξία των βιβλίων, για τη βαρεμάρα, την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη φιλαναγνωσία, τα όνειρα, την αγάπη.
Γράφουμε, χορεύουμε, παίζουμε με τα «δημιουργικά μας ευρήματα» καταλήγοντας να επινοήσουμε συλλογικά μια θεατρική παράσταση για τις δικές μας ξύπνιες «βασιλοπούλες» και «βασιλιάδες».

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:20 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΖΕΠΑΤΟΥ
(Εκπαιδευτικός Μουσικής, Μέλος συγγραφικής ομάδας Διδακτικού Πακέτου «Μουσική Ε΄ Δημοτικού»)

To μοτίβο είναι το πιο μικρό μουσικό κύτταρο, είναι η μικρότερη λογική μουσική ενότητα που αποτελείται από δυο ή περισσότερους φθόγγους (νότες) κι έχει έναν χαρακτηριστικό ρυθμικό σκελετό. Η απλότητα του είναι το στοιχείο ακριβώς που τα καθιστά ένα χρήσιμο μουσικοπαιδαγωγικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε επίπεδο μάθησης. Στην ημερίδα θα δούμε πως ο εκπαιδευτικός αξιοποιώντας το στοιχείο αυτό μπορεί να οδηγήσει με απλό και βιωματικό τρόπο τους μαθητές του στην καλλιέργεια των μουσικών δεξιοτήτων τους, μέσα από την ενεργητική ακρόαση μουσικής, τη μουσική εκτέλεση και δημιουργία. Μέσα από δραστηριότητες ενεργητικής ακρόασης θα διερευνήσουμε γνωστά μουσικά μοτίβα από διαφορετικά είδη μουσικής (έργα κλασικής μουσικής, δημοτικά τραγούδια, τραγούδια ποπ και ροκ, κ.ά.), αλλά και μοτίβα που συναντούμε στο ηχοτοπίο της καθημερινής μας ζωής (κελαηδίσματα πουλιών, ήχοι σήμανσης, διαφημίσεις κ.ά.). Θα αναλύσουμε τα μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία τους για να φθάσουμε ως το «μεδούλι» της μουσικής και στη συνέχεια θα εκτελέσουμε γνωστά μας μοτίβα σε μουσικά όργανα της ορχήστρας Orff ή ακόμη σε μουσικά...ποτήρια. Θα τραγουδήσουμε απλά παραδοσιακά παιδικά τραγούδια για να διαπιστώσουμε πως πολλά απ΄ αυτά συντίθενται από μοτίβα μόλις τριών φθόγγων (νότες). Θα χρησιμοποιήσουμε τα μοτίβα αυτά για να φτιάξουμε δικά μας τραγούδια ή ακόμη θα δημιουργήσουμε αυτοσχεδιάζοντας δικά μας μοτίβα. Θα συνεργαστούμε σε ζευγάρια ή ομάδες για να δημιουργήσουμε το δικό μας μουσικό μοτίβο, το οποίο θα «διακοσμήσουμε» και «στολίσουμε» αυτοσχεδιάζοντας και παίζοντας με διαφορετικούς τρόπους και τεχνικές εκτέλεσης. Στις δραστηριότητες και τα παιχνίδια αυτά θα επικοινωνήσουμε παίζοντας και θα εκφραστούμε δημιουργώντας μουσικά καλλιτεχνήματα, μα πάνω απ’ όλα θα παίξουμε το πιο ωραίο παιχνίδι: το παιχνίδι της μουσικής.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ
(ΦΤΙΑΧΝΩ, ΚΙΝΩ &ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
(Συγγραφέας - Μουσικοπαιδαγωγός)

Από ένα βήμα ξεκινάει το ταξίδι, από μια νότα το τραγούδι, από μια λέξη η ιστορία. Και βήμα-βήμα, νότα-νότα, λέξη-λέξη, αρχίζει το ταξίδι της δημιουργίας με το καράβι της Φαντασίας. Ο μουσικοπαιδαγωγός-συγγραφέας Βασίλης Αναγνώστου στο τιμόνι, παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά και μας καλεί συνεπιβάτες σ' ένα τετράωρο ταξιδάκι γεμάτο κίνηση, λόγο, μουσική. Μαζί μας: Μια Αλεπού που ξέρει να διαβάζει, ένας Κούκος που κελαηδάει σαν Αηδόνι κι άλλοι τύποι παράξενοι, κλεισμένοι σ' ένα μαγικό κουτί. Ασκήσεις απελευθέρωσης της φαντασίας-ομαδικής δημιουργικότητας! Αύξηση εγρήγορσης -Συσπείρωση ομάδας, Βελτίωση αυτοελέγχου - Συντονισμός σε κοινό ρυθμό,. Η μουσική κλίμακα σαν τραγούδι, 8. Η κινητική απελευθέρωση της ομάδας, Λόγος - Μουσική - Κίνηση μ’ ένα παράδειγμα. Καιρός να φτιάξουμε και να παίξουμε το δικό μας παραμύθι!

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:20 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΗΛΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑ
(Καθηγήτρια Μουσικοκινητικής & Θεατρικής Αγωγής)

Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα δημιουργικό παιχνίδι με βάση ένα αυτοσχέδιο σενάριο των παιδιών. Δύσκολα συλλαμβάνουν τη συνθετότητα ενός ολοκληρωμένου θεατρικού παιχνιδιού. Το θεατρικό παιχνίδι δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. «Είναι εφαρμογή στην πράξη των νέων παιδαγωγικών αντιλήψεων και θεατρικών απόψεων για την ενεργοποίηση του παιδιού, την απελευθέρωση της φαντασίας του, την καλλιέργεια της ψυχοκινητικής του έκφρασης, της κοινωνικοποίησής του και της εξοικείωσής του με την τέχνη. Ένα άλλο στοιχείο είναι η μίμηση, που δημιουργεί την επανάληψη, που τη θέση της παίρνει η βιωματική μάθηση. Τα παιδιά παρατηρούν εμάς για να μιμηθούν και να φτάσουν στη γνώση και ο ενήλικας παρατηρεί το παιδί, για να κατανοήσει τις ανάγκες του και να εμψυχώσει τις επιθυμίες του. Είναι πολύ σημαντικό στις πρώτες ηλικίες του παιδιού, να δίνεται ο χρόνος και ο χώρος που χρειάζεται ένα παιδί, για να αναπτυχθεί σωστά. Μέσα απ αυτή τη μορφή της αλληλεπίδρασης κερδίζεται η γνώση και μεγαλώνουμε ένα παιδί με κεντρικό άξονα το άτομο - παιδί και όχι το άτομο - ενήλικας Στην ημερίδα αυτή θα δούμε τεχνικές που μπορεί κανείς να δουλέψει στην προσχολική και πρώτο σχολική ηλικία και την προσέγγιση των παιδιών στο γνωστικό αλλά και στο ψυχαγωγικό κομμάτι

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ
(ΜΑ, PhD- ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, ΤΕΑΠΗ, ΣΕΑ, ΕΚΠΑ)

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα κατασκευαστούν: ένα ζευγάρι ξυλάκια (claves), μια νουνούρα (kazoo), μια ξύστρα και ένα περιστρεφόμενο χειροτύμπανο με χάντρες. Οι κατασκευές θα γίνουν με υλικά ανακυκλώσιμα αλλά με επαγγελματικά αποτελέσματα ως προς το τελικό προϊόν και φυσικά ως προς τον ήχο. Θα πλουτίσουμε έτσι τόσο το προσωπικό μας instrumentarium (συλλογή οργάνων) όσο και τις κατασκευαστικές μας γνώσεις για παιδαγωγικές προσαρμογές μέσα στην τάξη. Τα υλικά μας είναι καλάμι, πλαστική σακούλα, καβίλια, σωλήνας υδρορροής, φυσικό δέρμα, ξύλινες χάντρες κτλ. Στην ημερίδα μπορούν να συμμετέχουν όσοι/όσες ενδιαφέρονται για τις κατασκευές και για την παιδαγωγική χρήση τους σε ομάδες (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, μουσικοί, εμψυχωτές κτλ).

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ :ΜΥΘΟΙ & ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
(ΜΑ of Arts in Education, Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

Το Εκπαιδευτικό Δράμα αναζητά κόσμους παραμυθένιους, παλιούς, φανταστικούς καινούργιους, αληθινούς και πραγματικούς. Δε σου ζητά απλά να αναπαραστήσεις αυτούς τους κόσμους αλλά να τους εξερευνήσεις, να βρεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτούς. Οι μύθοι είναι από τα αγαπημένα κείμενα που προσφέρουν πλούσιο «υλικό» και πολύ συχνά γίνονται η αφορμή να σχεδιαστεί ένας καινούργιος κόσμος προσφέροντας χαρά και δημιουργία στους συμμετέχοντες σε ένα θεατρικό εργαστήρι Εκπαιδευτικού Δράματος.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ, ΧΟΡΟΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΑΛΙΟΥ
(Εκπαιδευτικός Μουσικής, Διδάκτωρ ΤΜΣ Ιονίου Παν/μίου «Μέλος της συγγραφικής ομάδας του διδακτικού πακέτου Μουσικής Α΄ και Β΄ Δημοτικού»)

Ο κύκλος του χρόνου χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή των εποχών: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και πάλι άνοιξη. Οι παραδοσιακές κοινωνίες είχαν σοφά οργανώσει τον κύκλο της ζωής των ανθρώπων, αλλά και τον ετήσιο κύκλο μέσα από γιορτές, έθιμα και τελετουργίες, όπου κυρίαρχη θέση κατείχαν το τραγούδι, η μουσική, ο χορός.
 Τι νόημα μπορεί να έχουν για μας σήμερα τα παραδοσιακά τραγούδια που συνδέονται με τον εθιμικό κύκλο; Πώς μπορούν να μας επανασυνδέσουν με τα σύμβολα και τις αξίες της γης και της γονιμότητας, της επικοινωνίας και της συμφιλίωσης σε μια εποχή κατά την οποία η βιωματική σχέση με τη φύση έχει χαθεί;
 Μπορούν να αποτελέσουν όχημα για μουσική μάθηση; Πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να αναπτύξουμε τις μουσικές δεξιότητες και τη μουσική αντίληψη των μαθητών μας, αλλά και για να τους εξοικειώσουμε με τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης;
 Πώς τα τραγούδια του εθιμικού κύκλου μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για διαθεματικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις;
Μέσα από τραγούδια, χορούς, μουσικά παιχνίδια, ακροάσεις, κινητικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, δραματοποιήσεις και απλές κατασκευές θα εξερευνήσουμε την ποικιλία, τη σοφία και τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ
(Νηπιαγωγός - Θεατροπαιδαγωγός Μεταπτυχιακές Σπουδές, (D.E.A.), στο «'Θέατρο & τέχνες του θεάματος'» του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle Παρίσι -Γαλλία)

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, το θεατρικό παιχνίδι προτείνετε ως εργαλείο μάθησης, εκπαίδευσης και μετάδοσης γνώσης. Μέσα από τις λέξεις, τις εικόνες, τους ήχους, τα συναισθήματα, τις σκέψεις το θεατρικό παιχνίδι θα εξελιχθεί καθώς θα αναζητήσουμε και θα ανακαλύψουμε τρόπους μάθησης, χρήσιμους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο αυτοσχεδιασμός και η παντομίμα θα ενεργοποιήσουν εικόνες που πηγάζουν από το άτομο, την ομάδα και από γνώριμες σε όλους καταστάσεις και μ’ αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε ένα θεατρικό παιχνίδι που επιτρέπει την εξερεύνηση, την κατανόηση και τη χρήση στοιχείων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΘΕΑΤΡΟ & ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ (ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
(Καθηγήτρια Φωνητικής - Συγγραφέας - Mουσικοπαιδαγωγός)

Το συνταίριασμα Μουσικής και Θεάτρου ήταν πάντα για τους εκπαιδευτικούς μια πρόκληση σε ότι αφορά την εφαρμογή του. Στην ημερίδα «Θέατρο και Μουσικοκινητική» θα πειραματιστούμε στην σχέση δυναμικής λόγου - μουσικής , στην αυτοπειθαρχία στο πλαίσιο του ρόλου, στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου, στην ανάπτυξη της φαντασίας, στον αυτοσχεδιασμό ήχων μέσα από την θεατρική συνθήκη, στο μιμητικό παιχνίδι. Το σώμα και η φωνή γίνονται οχήματα μεταφοράς συναισθημάτων και ιδεών. Η ημερίδα καλεί τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, ηθοποιούς, φοιτητές δραματικών σχολών και μουσικούς να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μέσα από ρόλους και ήχους, που θα αναπτυχθούν στο Μουσικοθεατρικό Εργαστήρι. Δεν χρειάζεται οι συμμετέχοντες να έχουν θεατρικές ή μουσικές γνώσεις.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

Κόστος:60 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ:
ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ...

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
(ΜΑ of Arts in Education, Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

Το παραμύθι, ψέματα ζυμωμένο με αλήθειες, δεν άφησε ποτέ αδιάφορο όποιον ασχολείται με το θέατρο. Σε αυτό το εργαστήρι Εκπαιδευτικού Δράματος οι συμμετέχοντες μέσα από ρόλους θα «ψάξουν» ένα παραμύθι. Θα παίξουν, θα συνεργαστούν, θα μοιραστούν ιδέες. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Δεν είναι τίποτε προκαθορισμένο. Η ίδια η ιστορία του παραμυθιού θα γίνει η πυξίδα για να οδηγήσει κάθε ομάδα αλλά και τον καθένα ξεχωριστά να ανακαλύψει καινούριες οπτικές και ιδέες που κρύβει μέσα του.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος:60 ευρώ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΛΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
(Ψυχολόγος - Παιδαγωγός)

Οι μαθησιακές δυσκολίες απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Την τελευταία εικοσαετία, το ενδια-φέρον των εκπαιδευτικών εστιάζεται ολοένα και περισσότερο στις δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η πρώιμη ανίχνευση και αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους, επειδή μας επιτρέπει να οργανώσουμε έγκαιρα παρεμβατικά παιδαγωγικά και θεραπευτικά προγράμματα με στόχο την μαθησιακή ενίσχυση των παιδιών αλλά και την ψυχοσυναισθηματική στήριξη των ίδιων και των γονιών τους. Στο σεμινάριο θα επεξεργαστούν οι παρακάτω ενότητες:
♦ Πρώιμη ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών,
♦ Σχολική ετοιμότητα,
♦ Τεχνικές ενίσχυσης γνωστικών δεξιοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας,
♦ Πότε γίνεται η παραπομπή στον ειδικό,
♦ Συνεργασία με τους γονείς - Αξιολογώντας τα γεγονότα της οικογένειας,
♦ Διακρίνοντας τις μαθησιακές δυσκολίες από τις ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές,
♦ Παρουσίαση περιπτώσεων.

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΘΗ ΓΚΙΚΑ
(Λογοπεδικός, Ba. Msc. ULge - BELGIQUE)

Κατά πόσο τα παιδιά είναι έτοιμα να πάνε σχολείο; Η ετοιμότητα για μάθηση δεν είναι μόνο θέμα βιολογικής ωρίμανσης, αλλά επηρεάζεται ουσιαστικά από τον πλούτο ή την στέρηση των πρώτων ερεθισμάτων αλλά και από την προσχολική εκπαίδευση. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
• Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού,
• Διαταραχές λόγου προσχολικής ηλικίας,
• Προμαθηματικές δεξιότητες,
• Ο ρόλος της διεπιστημονικής ομάδας,
• Σχολική ανάπτυξη - εξέλιξη,
• Σχολική ετοιμότητα (βιωματικές ασκήσεις ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης).

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(MSc, BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Το περιεχόμενο της ημερίδας αποτελεί τη βάση των γνώσεων για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στη Συμβουλευτική. Τα οφέλη του σεμιναρίου είναι σημαντικά για κάθε φοιτητή ή επαγγελματία των ανθρωπιστικών επιστημών αλλά και για μανατζερς, ειδικούς στο μαρκετινγκ, ιατρούς και γενικότερα επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση κι επικοινωνία. Στους συμμετέχοντες προσφέρεται η ευκαιρία να διδαχθούν και να εφαρμόσουν τις βασικές δεξιότητες της Συμβουλευτικής όπως: • Ενεργητική ακρόαση, • Αντανάκλαση συναισθήματος,
• Αντανάκλαση περιεχομένου, • Περίληψη / σύνθεση • Ενσυναίσθηση (empathy). Στα πλαίσια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν ποικίλες ασκήσεις ώστε οι συμμετέχοντες να επιτύχουν την εφαρμογή της θεωρίας άμεσα.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ /
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ
(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Η ημερίδα αποτελείται από ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό μέρος. Κατά το θεωρητικό, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις πιο διαδεδομένες κι εφαρμόσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις της ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές τους και κάποιες χρήσιμες τεχνικές από την κάθε μια. Τα κεντρικά θεωρητικά μοντέλα που θα επεξεργαστούμε είναι: ● Προσωποκεντρική θεραπεία (Person-centered therapy) ● Λογικοθυμική θεραπεία (Rational Emotive therapy) ● Συνδιαλεκτική Ανάλυση (Transactional Analysis) ● Μορφολογική (Gestalt). Κατά το πρακτικό μέρος, θα αναλυθούν παραδείγματα θεραπευτικής αντιμετώπισης για κάθε μια από τις προσεγγίσεις ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις, role-play και εκπαιδευτικές συνεδρίες μέσα στην ομάδα. Στόχος της διημερίδας είναι η ικανότητα εφαρμογής των βασικών τεχνικών από τους συμμετέχοντες καθώς και η αναγνώριση του βασικού ύφους της κάθε σχολής.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(Σύμβουλος-Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων, BSc Psychology, PgDp Eclectic Counselling, MSc Psychotherapeutic Counselling)

Θεωρητικό μέρος-Εισαγωγή στην ψυχοσωματική
- Τί εννοούμε με τον όρο "ψυχοσωματική".
- Ποιές σχολές σκέψης μελέτησαν την ψυχοσωματική και ποιές θεωρίες ανέπτυξαν. (Ράιχ, Βιοανάδραση, Mindell κ.α.) Οι κεντρικές ιδέες τους για το σώμα και τη θεραπεία του. Επιπλέον σχολές σκέψης και πρακτικές βοηθητικές στη θεραπεία των ψυχοσωματικών (Ενσυνειδητότητα Mindfullness, Διαλογισμός)
- Τα όργανα, οι παθήσεις και η πιθανή ερμηνεία τους. Ερμηνευτικοί κατάλογοι Συμπτωμάτων, (Hay Louise και Naragian) και παραδείγματά τους.

Πρακτικό βιωματικό μέρος-Αναπνοή, χαλάρωση, δόνηση
Η αναπνοή, η δόνηση και οι ασκήσεις χαλάρωσης ως ασκήσεις σωματοψυχοθεραπείας.
-Η δράση της αναπνοής στο σώμα.
-Ασκήσεις αναπνευστικές με το διάφραγμα για χαλάρωση
-Η θεραπευτική κραυγή (ασκήσεις με τη δόνηση). Το Ομ.

Βιωματικό μέρος-Δουλεύουμε το δικό μας σύμπτωμα
-Εισαγωγική Διερεύνηση της δικής μας σχέσης με το σώμα μέσω ασκήσεων. Πώς αντιδρούμε στα μηνύματά του. Η επικοινωνία μας με το σώμα.
-Το ενοχλητικό σημείο μας μέσω διαλογισμού ενσυνειδητότητας mindfulness

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
(ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ )

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ
(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Η συστημική θεραπεία είναι μία ιδιαίτερη ψυχοθεραπευτική διαδικασία με πληθώρα μεθόδων και τομέων εφαρμογής. Βλέπει τον κάθε άνθρωπο μέσα στην αλληλεπίδραση των σχέσεών του με το περιβάλλον και τα συμπτώματα ως έκφραση ορισμένων σχημάτων σχέσεων. Σε αυτό το σεμινάριο θα μιλήσουμε για τις βάσεις της συστημικής θεραπείας (κυβερνητική πρώτου και δευτέρου βαθμού, κοινωνικός κονστρουκτιβισμός, αφηγηματική θεραπεία), την οργάνωση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης (ορισμοί συστημάτων, οργάνωση και λειτουργία των συστημάτων, κανόνες της σχέσης, συμμαχίες, ιεραρχίες όρια). Επίσης, θα εξετάσουμε τις τεχνικές μορφές συζήτησης (διαμόρφωση υποθέσεων, μορφές κυκλικών ερωτήσεων, απόκτηση και παραγωγή πληροφοριών και θεραπευτικές στάσεις) και που εφαρμόζεται (δουλειά με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες).

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΗ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ - ΔΙΑΖΥΓΙΟ - ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ
(Dipl.-Psych. ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι κλινικές εκφράσεις του πένθους στα παιδιά καθώς συχνά συγχέονται απο τους νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς γονείς με κακή και απείθαρχη συμπεριφορά, ή και με διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ και άλλες. Θα διεισδύσουμε στους τρόπους με τους οποίους το παιδί βιώνει κι εκφράζει τις απώλειές του στις διάφορες ηλικίες του και θα εξετάσουμε ταυτόχρονα τις διάφορες καταστάσεις πένθους που το αφορούν. Πχ απώλεια λόγω διαζυγίου των γονέων, ο ερχομός του επόμενου αδερφού/ης, απώλεια από αυτοκτονία, η έναρξη του σχολείου κ.α. Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην ομάδα μελέτες περιστατικών και θα πραγματοποιηθεί βιωματική άσκηση με στόχο την κινητοποίηση της ενσυναίσθησής μας για το παιδί που πενθεί.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ - ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ
(Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, DESS Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας)

• παιδικός φόβος • παιδικές φοβίες • φυσιολογικοί φόβοι ανά αναπτυξιακό στάδιο • διάγνωση και αντιμετώπιση φοβιών • σχολική φοβία • κοινωνική φοβία • ειδικές φοβίες.
Οι παιδικοί φόβοι είναι συνηθισμένες, φυσιολογικές αντιδράσεις των παιδιών σε άγνωστα και καινούργια συμβάντα, ερεθίσματα, πρόσωπα κ.λπ. που εξαρτώνται και από το στάδιο ανάπτυξής τους. Από την άλλη πλευρά οι φοβίες είναι παράλογοι επίμονοι φόβοι που ενδέχεται να εκδηλώνονται και με έντονα σωματικά συμπτώματα και φαίνεται να μην υποχωρούν. Στο παρόν σεμινάριο θα γίνει διάκριση μεταξύ φόβων και φοβιών και θα αναλυθούν οι φυσιολογικοί φόβοι ανά αναπτυξιακό στάδιο. Επίσης, θα αναφερθούν οι τύποι φοβιών που διαγιγνώσκονται στην παιδική ηλικία και την εφηβεία π.χ. σχολική φοβία, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες κ.λπ. αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής τους από γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς. Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ, ΩΣ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΝΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΡΜΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
(Ψυχοθεραπεύτρια BSc Psychology/Healing Arts, PGD Art Psychotherapy, EMDR Therapist)

-Μέσω ασκήσεων body psychotherapy θα βιώσουμε το πώς οι βαθύτερες μας αναμνήσεις αποθηκεύονται στο σώμα - Με τεχνικές art therapy και παιχνίδι ρόλων θα δώσουμε μορφή στο σύμπτωμα ώστε να μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του και να το αποκωδικοποιήσουμε - Θα διδαχθούμε πως να χρησιμοποιούμε τον νου, με τεχνικές οραματισμού, ώστε να προωθούμε την υγεία.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΠΑΙΔΙ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ & ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ
(Dipl.-Psych. ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)

Στην ημερίδα θα αναλυθούν οι έννοιες της αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, ποια στοιχεία απαρτίζουν την υγιή αλλά και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς και το πώς δημιουργούνται και πώς εγκαθίστανται στα παιδιά και στους εφήβους. Θα αναφερθούμε, στο ντροπαλό παιδί και στα χαρακτηριστικά του αλλά και στο ρόλο της οικογένειας στη στήριξη του παιδιού ώστε να κοινωνικοποιηθεί ευκολότερα και να διαμορφώσει θετική αυτοεικόνα. Επίσης, στο ρόλο του σχολείου και των συνομηλίκων αλλά και σε πρακτικές ιδέες για να τονώσουμε στην καθημερινότητα την αυτοπεποίθηση, τον αυτοσεβασμό και την εσωτερική δύναμη των παιδιών. Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Κόστος:70 ευρώ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ (50 ΩΡΩΝ)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ
(Dipl.-Psych. ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ
(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(MSc BSc Σύμβουλος-Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ
(Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, DESS Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας)

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

• Ενεργητική ακρόαση • Αντανάκλαση συναισθήματος • Αντανάκλαση περιεχομένουΠερίληψη / σύνθεση • Ενσυναίσθηση (empathy)

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ/ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

• Προσωποκεντρική θεραπεία (Person-centered therapy) • Συμπεριφορική / Γνωσιακή θεραπεία (Cognitive Behavior therapy)
• Λογικοθυμική θεραπεία (Rational Emotive therapy) • Συνδιαλεκτική Ανάλυση (Transactional Analysis) • Μορφολογική (Gestalt)

 

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ (ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

• Σύστημα (System) • Οργάνωση και λειτουργία συστημάτων • Τεχνικές μορφές συζήτησης • Θεραπευτικές στάσεις • Εφαρμογή

 

ΑΠΩΛΕΙΑ: ΠΕΝΘΟΣ – ΔΙΑΖΥΓΙΟ– ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

• Τα συμπτώματα και η κλινική εικόνα του παιδιού που πενθεί • Στάδια του πένθους στα παιδιά
• Τεχνικές στη θεραπεία και τη συμβουλευτική του παιδιού •Διαζύγιο των γονέων •Αναγνωρίσιμες απώλειες στη ζωή του παιδιού
(το επόμενο αδερφάκι, η έναρξη του σχολείου κ.α.)

 

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ & ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

• παιδικός φόβος • παιδικές φοβίες • φυσιολογικοί φόβοι ανά αναπτυξιακό στάδιο • διάγνωση και αντιμετώπιση φοβιών
• σχολική φοβία • κοινωνική φοβία • ειδικές φοβίες

 

ΤΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟ ΠΑΙΔΙ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ & ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΙΘΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

• αυτοεκτίμηση • αυτοπεποίθηση • αυτοσεβασμός • ενίσχυση αυτοεκτίμησης • ντροπαλό παιδί

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

• Ορισμός και είδη ομάδων • Σύνθεση ομάδας • Φάσεις ομάδας • Διαχείριση και συντονισμός

 

ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

• άγχος φυσιολογικό και παθολογικό • αγχώδεις διαταραχές σε παιδιά και εφήβους • διαταραχή πανικού σε παιδιά και εφήβους

 

ΤΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

• Τι κρύβεται πίσω από το θυμό Ο θυμός και το σχολείο. • Η ανάγκη των μεγάλων να κατανοήσουν
τις δυσκολίες των θυμωμένων παιδιών

 

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ / ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

• Οι έννοιες της πειθαρχίας και της οριοθέτησης • Τα αίτια της ανυπακοής • Η αποτελεσματικότητα της τιμωρίας
• Η σημασία της επικοινωνίας και της θετικής ανάδρασης • Τα κατάλληλα Όρια ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού
• Τεχνικές αποτελεσματικής οριοθέτησης

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

• παιδική κατάθλιψη • κατάθλιψη στην εφηβεία • κατάθλιψη στη βρεφική ηλικία • κλινική εικόνα της κατάθλιψης
• αιτιολογία κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους • παράγοντες πρόληψης και αντιμετώπισης

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ

Παρουσίαση θεμάτων, περιστατικών των συμμετεχόντων

Κόστος:420 ευρώ


ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ (12 ώρες)

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ:
ΚΑΡΜΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
(Ψυχοθεραπεύτρια, PGD Art Psychotherapy, BSc Psychology/Healing Arts)
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ
(MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Θεωρία - Θεραπευτικές Τεχνικές - Προσωπική ανάπτυξη

Εισαγωγική εκπαίδευση για ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, συμβούλους, ψυχοθεραπευτές, παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς κι εκπαιδευ-τικούς. Θεωρητική κατάρτιση και εκπαίδευση σε σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές και βιωματική εμπειρία αυτογνωσίας. Εφαρμογή σε παιδιά και έφηβους σε θεραπευτικό αλλά και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Σε δύο 6ωρες ημερίδες θα πραγματοποιηθεί θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική εφαρμογή των πιο σύγχρονων μορφών και μεθόδων ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων/ασθενειών. Οι εισηγήτριες, με πολυετή εμπειρία στην Ψυχοθεραπεία ατόμων, ζευγαριών, ομάδων, γονέων ή και παιδιών συνθέτουν και παρουσιάζουν αυτό το σεμινάριο αξιοποιώντας την θεραπευτική αλλά και προσωπική εμπειρία τους γύρω από το ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Θεωρώντας πως σε κάθε ψυχοθεραπευτική, παιδαγωγική, γονεϊκή εμπειρία με βεβαιότητα θα προκύψει ανάγκη της κατανόησης ή και αντιμετώπισης του ψυχοσωματικού συμπτώματος..

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Τίτλος: Η ψυχοσωματική ως σύγχρονη επιστήμη, οι θεωρίες και οι αρχές αναπνοής και χαλάρωσης

Θεωρητικό μέρος-Εισαγωγή στην ψυχοσωματική.
-Τι εννοούμε με τον όρο "ψυχοσωματική".
-Ποιές σχολές σκέψης μελέτησαν την ψυχοσωματική και ποιές θεωρίες ανέπτυξαν. (Ράιχ, Βιοανάδραση, Mindell κ.α.) Οι κεντρικές ιδέες τους για το σώμα και τη θεραπεία του. Επιπλέον σχολές σκέψης και πρακτικές βοηθητικές στη θεραπεία των ψυχοσωματικών (Ενσυνειδητότητα Mindfullness, Διαλογισμός)
-Τα όργανα, οι παθήσεις και η πιθανή ερμηνεία τους. Ερμηνευτικοί κατάλογοι Συμπτωμάτων, (Hay Louise και Naragian) και παραδείγματά τους.

Πρακτικό βιωματικό μέρος-Αναπνοή, χαλάρωση, δόνηση
Η αναπνοή, η δόνηση και οι ασκήσεις χαλάρωσης ως ασκήσεις σωματοψυχοθεραπείας.
-Η δράση της αναπνοής στο σώμα.
-Ασκήσεις αναπνευστικές με το διάφραγμα για χαλάρωση
-Η θεραπευτική κραυγή (ασκήσεις με τη δόνηση).

Βιωματικό μέρος-Δουλεύουμε το δικό μας σύμπτωμα
-Εισαγωγική Διερεύνηση της δικής μας σχέσης με το σώμα μέσω ασκήσεων. Πώς αντιδρούμε στα μηνύματά του. Η επικοινωνία μας με το σώμα.
-Το ενοχλητικό σημείο μας μέσω διαλογισμού ενσυνειδητότητας mindfulness

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Τίτλος: Διερευνώντας το ψυχοσωματικό σύμπτωμα βιωματικά, ως μήνυμα από τον υποσυνείδητο νου.

-Μέσω ασκήσεων body psychotherapy θα βιώσουμε το πώς οι βαθύτερες μας αναμνήσεις αποθηκεύονται στο σώμα
-Με τεχνικές art therapy και παιχνίδι ρόλων θα δώσουμε μορφή στο σύμπτωμα ώστε να μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του και να το αποκωδικοποιήσουμε
-Θα διδαχθούμε πως να χρησιμοποιούμε τον νου, με τεχνικές οραματισμού, ώστε να προωθούμε την υγεία.

Κόστος:120 ευρώ


ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΜΠΑΚΟΜΗΤΡΟΥ
(PhD Κλινική Noσοκομειακή Ψυχολόγος
Οικογενειακή Σύμβουλος
Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Αθηνών)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ WISC-III – Κλίμακα Αξιολόγησης Νοημοσύνης για Παιδιά

ΣΤΟΧΟΙ:

● Εξειδίκευση στη χρήση και ερμηνεία του WISC-III,
● Βαθμολόγηση του τεστ και ερμηνεία των αποτελεσμάτων
● Πρακτική εφαρμογή του τεστ μεταξύ των συμμετεχόντων
● Συγγραφή της ψυχολογικής αναφοράς

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ:
Κατασκευαστές: (Wechsler Intelligence Scale Third Edition), Ελληνική προσαρμογή και στάθμιση του WISC-III: Γεώργας, Δ., Παρασκευόπουλος,
Ι.Ν., Μπεζεβέγκης, Η. & Γιαννίτσας, Ν.Δ. (1997).
Απευθύνεται: Μόνο σε ψυχολόγους (κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και φοιτητές προγραμμάτων ψυχολογίας).

Εποπτεία στη χορήγηση του τεστ

Εκπαίδευση: 20 ώρες

Κόστος:300 ευρώ