1ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια, τη δημιουργικότητα μέσω της μουσικής, της κίνησης, του λόγου και του θεάτρου. Πρόκειται για έναν κύκλο επιμορφωτικών μαθημάτων που απευθύνεται σε μουσικούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, ηθοποιούς, χορευτές και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις στον τομέα της μουσικοκινητικής ORFF, Dalcrose, Kodaly. Οι απόφοιτοι του τμήματος θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί να εξελιχθεί σε μια δημιουργική ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 1. Γνωριμία με τα όργανα της ορχήστρας ORFF, 2. Δημιουργία μουσικών συνόλων, 3. Η μουσική στην εκπαίδευση, 4. Παιδικά τραγούδια σε συνδυασμό με χορογραφίες, 5. Αυτοσχεδιασμός σαν μέσο έκφρασης, 6. Μουσικά όργανα ως αντικείμενα, 7. Λόγος - Φωνή - Κίνηση, 8. Η μουσικοκινητική σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι, 9. Μουσική & Κίνηση,
10. Δημιουργία μουσικοκινητικής παράστασης κ.α.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 50 ΩΡΕΣ
Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:320 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΗ:
(ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ)

Εκδόσεις Fagotto Books • ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΠΕΡΑΚΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (Καθηγήτρια Μουσικής, Διδάκτωρ Μουσικής Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ)

Τα σχολικά εγχειρίδια τόσο της μουσικής όσο και άλλων γνωστικών αντικειμένων μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για μουσικές δραστηριότητες τόσο στην τάξη όσο και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες. Από τις σελίδες τους ξεπηδούν ιδέες που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών. Στην ημερίδα αυτή, θα παίξουμε με τις ιδέες αυτές και θα δούμε πως τελικά μπορούν με τις ανάλογες τροποποιήσεις να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις ηλικίες!

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δύο λέξεις μαγικές για το χώρο του νηπιαγωγείου, του σχολείου και όχι μόνο. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ταξίδι στη φαντασία. Μέσα από διάφορες τεχνικές και υλικά, τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, αναπτύσσουν τη δημιουργική τους ικανότητα. Διαμέσου του θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά αντιλαμβάνονται, πειραματίζονται, ευαισθητοποιούνται, συνεργάζονται, δημιουργούν και παίρνουν πρωτοβουλίες και ρόλους, φτιάχνουν το δικό τους μαγικό χώρο και ξεκινούν!!! Ας μην διστάσουμε να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία. Απαιτείται μόνο θέληση και μεράκι.
Οι κύκλοι μαθημάτων περιλαμβάνουν: • Θεατρικά παιχνίδια • Θεατρική κίνηση του σώματος μέσω έκφρασης • Διδασκαλία και οργάνωση θεατρικής παράστασης • Αυτοσχεδιασμός, • Ασκήσεις λόγου, φωνής • Οι τέσσερις φάσεις του Θεατρικού παιχνιδιού • Χοροθεατρική Παράσταση • Το θέατρο στην Εκπαίδευση • Στοιχεία σκηνοθεσίας και πρακτικής εφαρμογής • Δραματοποίηση παραμυθιού • Στοιχεία κουκλοθέατρου & κατασκευή κούκλας • Στοιχεία σκηνοθεσίας και πρακτικής • Στοιχεία Μουσικοκινητικής Αγωγής • Θεατρική Παράσταση • Στοιχεία Κινησιολογίας κ.α.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 60 ΩΡΕΣ
Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:350 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ - ΓΙΑΝΝΟΥ (Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Στο βιβλίο της Γλώσσας της Δ΄ Δημοτικού (γ΄ τεύχος) αναφέρεται στην 5η βασική αρχή των Δικαιωμάτων των παιδιών.
«...Το δικαίωμα να με μεταχειρίζονται με τον ειδικό τρόπο που πρέπει, να με εκπαιδεύουν και να με φροντίζουν όπως πρέπει, ...γιατί γεννήθηκα χωρίς να φταίω γι αυτό, με κάποιες αδυναμίες... Όταν ξέρουμε όμως, ότι φροντίζουν για μας, τότε γινόμαστε δυνατοί και άξιοι να ζήσουμε ισότιμα με όλους σας στην κοινωνία».
Στο εργαστήρι αυτό θα αναρωτηθούμε και θα αναμετρηθούμε με έννοιες τόσο κοντινές αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακρινές που μας αφορούν και μας δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα και συμπεριφορές.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΔΟΜΗ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ORFF:
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΘΕΩΡΙΑ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ (Μουσικοπαιδαγωγός)

Ένα μάθημα Ορφ χρησιμοποιεί μέσα όπως την κίνηση, τη μουσική, το τραγούδι και όργανα από την ορχήστρα Ορφ. Η διδασκαλία ακολουθεί τεχνικές βασισμένες σε σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες και το μουσικό υλικό που χρησιμοποιείται αποτελείται από δομικά στοιχεία που περιέχονται σε απλές αλλά και σύνθετες μουσικές κατασκευές. Στόχος του σεμιναρίου είναι ο σχεδιασμός μιας διδασκαλίας αξιοποιώντας τα παραπάνω στοιχεία εκφράζοντας τη φιλοσοφία της παιδαγωγικής αυτής προσέγγισης αλλά και ακολουθώντας την πολιτισμική παράδοση της χώρας μας.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΝΔΡΗ ΘΕΟΔΟΤΟΥ (Ηθοποιός - Εμψυχώτρια Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Το Θεατρικό Παιχνίδι ως παιδαγωγική και εκπαιδευτική μεθοδολογία αποτελεί μέσα στη σχολική τάξη ένα εργαλείο εμβάθυνσης και συνειδητοποίησης. Το ζητούμενο είναι η κατανόηση από τους μαθητές της διαπραγματευόμενης έννοιας όχι μόνο σε ένα γνωσιακό επίπεδο αλλά και σε ένα βιωματικό-συναισθηματικό. Μέσα από τις τεχνικές και τις ατμόσφαιρες του Θεατρικού Παιχνιδιού δημιουργείται ένα πλαίσιο όπου τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά έχοντας καλύτερη συγκέντρωση και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αφομοίωση των μαθημάτων. Δεδομένου ότι η βιωματική γνώση είναι και αυτή που συνήθως «εγγράφεται» καλύτερα στους μαθητές, το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί ισχυρό εργαλείο μετάδοσης γνώσης. Οι μαθητές μέσα από θεατρικές τεχνικές, διαδικασίες παιχνιδιού και πολλαπλά ερεθίσματα έρχονται σε επαφή με την νεοεισερχόμενη έννοια, την κατανοούν καλύτερα και μέσα από τη δυναμική της ομάδας ενισχύονται, έτσι ώστε να κάνουν κτήμα τους τελικά τον εκπαιδευτικό στόχο.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διδασκαλία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΛΕΡ (Μουσικός - Μουσικοθεραπευτής)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 30 ΩΡΕΣ

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΟΣΤΟΣ:300 ΕΥΡΩ


 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΘΩΝΑΙΟΥ (Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια Κατασκευών)
& ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ(Εικαστικός)

Στο σεμινάριο αυτό μαθαίνετε την τέχνη της χειροποίητης διακοσμητικής και κατασκευής με διάφορα υλικά. θα παρουσιαστούν τεχνικές όπως decoupage και άλλες διακοσμητικές τεχνικές. Θα δουλέψουμε με χαρτοπολτό, pappier mache, σύρμα, τσόχα, φελιζόλ, pate a sel, με φυσικά υλικά που μπορούμε να βρούμε γύρω μας Θα κάνουμε κατασκευές όπως ψηφιδωτό, mobile, εποχιακές κατασκευές (χριστουγεννιάτικες, φθινοπωρινές, χειμερινές)παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά, κοσμήματα, ζωγραφική σε γυαλί, παλαίωση ξύλου Τα υλικά γύρω μας είναι αμέτρητα και αρκεί να τα κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά για να τα μεταμορφώσουμε σε όμορφες χρηστικές και διακοσμητικές κατασκευές.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 20 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ:180 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ MARRY POPPINS & THE CATS

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΚΑΛΟΥ (Καθηγήτρια Χορού)

Στην ημερίδα αυτή θα δούμε μαζί με βοηθό την μουσική 1) πώς να γνωρίσουμε το σώμα μας δημιουργώντας μια σύνθεση κινήσεων 2) πώς παίρνοντας μια ιστορία βήμα - βήμα στοιχεία του Μιούζικαλ να την αποδώσουμε σαν ομάδα ώστε να μας οδηγήσει σε μια παράσταση. Στόχος της ημερίδας είναι να βοηθήσουμε τους νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, χορευτές και όσους ασχολούνται με τα παιδιά, να οργανώσουν τη δική τους παράσταση και γιατί όχι και ένα Μιούζικαλ για τους μικρούς μας φίλους.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ...
ΠΑΡΑΜΥΘΟΤΡΑΓΟΥΔΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Ένα παραμύθι μεταμορφώνεται γίνεται:
Τραγούδι - Χορεύεται – Απεικονίζεται (Παίζεται σε μικρή και σε μεγάλη σκηνή)

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (Συγγραφέας - Μουσικοπαιδαγωγός)

Το «Σύστημα Orff» είναι μία μέθοδος προσέγγισης του λόγου, της μουσικής και της κίνησης, που μπορεί να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία. Έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Δίνει μεγάλη σημασία στην αυτενέργεια, ευαισθητοποιεί τις αισθήσεις, καλλιεργεί την ικανότητα συγκέντρωσης, την κοινωνικότητα και το σπουδαιότερο, χαρίζει τη χαρά της βιωματικής συμμετοχής σε αισθητικές μορφές κίνησης, μουσικής και λόγου.
Αναλυτικότερα θα διδαχθούν οι εξής ενότητες: 1. Αύξηση εγρήγορσης -Συσπείρωση ομάδας, 2. Βελτίωση αυτοελέγχου - Συντονισμός σε κοινό ρυθμό, 3. Η παύση που... ακούμε!, 4. OSTINATO - Μ' ένα ντιν κι ένα νταν, 5. Body percussions, 6. Το τραίνο των αντιθέσεων, 7. Η μουσική κλίμακα σαν τραγούδι, 8. Μια αρκούδα μαθαίνει τις αξίες της μουσικής, 9. Πως μαθαίνουμε ένα τραγούδι σε 5΄, 10. Η κινητική απελευθέρωση της ομάδας, 11. Πως μαθαίνουμε ένα χορό σε 5΄, 12. ΣΥΝΟΨΗ: Λόγος - Μουσική - Κίνηση μ' ένα παράδειγμα.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (Καθηγήτρια Φωνητικής - Συγγραφέας - Mουσικοπαιδαγωγός)

Μια βιωματική ημερίδα που έχει σαν στόχο τη διαδραστική και ενεργητική προσέγγιση της μουσικής μέσα από τη μουσική ακρόαση και πράξη. Τα προτεινόμενα μουσικά παιχνίδια γίνονται αφορμή για δραστηριότητες που συνδέονται με έννοιες μουσικές αλλά και σχέσεις καθημερινές. Η μουσική μέσα από τα μάτια των παιδιών. Με έμφαση στην ομαδικότητα, στη συνεργασία, στην ικανότητα για ακρόαση, στην αισθητική της μουσικής, στην ρυθμοκινητική ανάπτυξη, στον μουσικό πειραματισμό. Ένα σεμινάριο - πρόταση μέσα από την αλήθεια της μουσικής μα πάνω από όλα μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΔΡΗ ΘΕΟΔΟΤΟΥ (Ηθοποιός - Εμψυχώτρια Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού)

Πως θα μπορούσατε να οργανώσετε μια θεατρική παράσταση μέσα από το θεατρικό παιχνίδι; Τι θα κάνατε με ένα πανί, μια κούτα, μια απλή λάμπα και δεκάδες πλαστικά μπουκάλια για σκηνικό; Ποιος μουσικός θα σας έντυνε με «χαλιά» και «κιλίμια» την παράσταση; Κι αν είχατε 1 και 2 και 3 και 20... παιδιά; Τι κι αν ήταν Χριστούγεννα, Πάσχα, Εθνική γιορτή, καλοκαιρινή γιορτή; Η αίθουσα μεγάλη ή τοσοδούλα; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν σε μια... σκηνή.
Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: από ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ - ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Με τον Συγγραφέα - Εκπαιδευτικό: Βαγγέλη Ηλιόπουλο

Ημέρες διεξαγωγής: ΠΕΜΠΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Πολλές φορές, στον Παιδικό Σταθμό, στο Νηπιαγωγείο και βέβαια στο Δημοτικό, οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων χρειάζονται παραμύθια και ιστορίες ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Συνήθως τα αναζητούν σε κείμενα παιδικής λογοτεχνίας, αλλά δεν βρίσκουν πάντα τα κατάλληλα, αφού η χρηστικότητα συχνά αντιπαλεύει τη λογοτεχνικότητα. Θα μπορούσαν τα κείμενα αυτά, τα οποία εξυπηρετούν τα εκπαιδευτικά τους σενάρια, να τα δημιουργήσουν μόνοι; Ναι. Με τη βοήθεια της Δημιουργικής Γραφής Τρεις πεντάωρες συναντήσεις με... πολύ γράψιμο. Γιατί η συγγραφή είναι απόλαυση

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 15 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ:150 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ «Κατασκευή & Εμψύχωση»

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ (Κουκλοπαίχτρια)

Με αφορμή ένα χέρι φτιάχνουμε ένα παραμύθι. Ανακαλύπτουμε όλες τις δυνατότητες να αφηγηθούμε μια ιστορία με μόνο μάς εργαλείο τα χέρια! Κατασκευάζοντας Δακτυλόκουκλες από διάφορα υλικά, θα πειραματιστούμε πάνω στις φωνές και στην εμψύχωση μιας κούκλας.
Τα χέρια μας δημιουργούν και «ζουν» σε ένα παραμύθι!

(Δηλώσεις συμμετοχής 4 μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου για την αγορά των υλικών από τον εισηγητή)

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ : Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ
ΈΩΣ ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

«Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα»

Εκδόσεις Εν Πλω • ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΤΖΟΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗ (Νηπιαγωγός - Μουσικός με ειδίκευση στη διδασκαλία της μουσικής από τη βρεφική έως πρώτη σχολική ηλικία)

Με αφορμή τα αγαπημένα μας παραμύθια και χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οργανώνουμε όλη την ύλη της μουσικής αγωγής στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.
Στο σεμινάριο αυτό θα έρθουμε σε επαφή με:
- Μουσικοκινητικά παιχνίδια σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ήχου (ύψος, χροιά, ένταση, tempo), χρησιμοποιώντας τα κρουστά οργανάκια του ORFF.
- Κριτήρια επιλογής τραγουδιών ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που δουλεύουμε και εύκολους τρόπους ενορχήστρωσής τους μέσα στην τάξη.
- Παιχνίδια οπτικοκινητικού συντονισμού, αδρής και λεπτής κινητικότητας που συνδέονται με την εκμάθηση ρυθμικών σχημάτων και των μουσικών συμβόλων.
- Διαφορετικές χρήσεις των κρουστών οργάνων του ORFF ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που δουλεύουμε.
- Παιχνίδια με ήχους από το σώμα μας (body percussion) προσαρμοσμένα στην προ-προνηπιακή και νηπιακή ηλικία.
- Παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες με διάφορα υλικά για την ενίσχυση της μουσικής ακρόασης.
- Ομαδικά παιχνίδια μουσικού αυτοσχεδιασμού και σωματικής έκφρασης.
- Μουσικά παιχνίδια για ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών της ομάδας της προσχολικής τάξης.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
ΩΣ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ
(Προσέγγιση στην τέχνη της αφήγησης
και στην αθέατη πλευρά των μαγικών παραμυθιών)

Εκδόσεις Πατάκη • ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ (Συγγραφέας - Αφηγήτρια παραμυθιών)

Τι είναι παραμύθι; Τι είναι παραμυθάς; Η αφήγηση είναι τέχνη; Με ποιους τρόπους τα μαγικά παραμύθια (μάς) μεγαλώνουν;
Μια εφ' όλης της ύλης προσέγγιση των λαϊκών παραμυθιών: τι είναι; από πού έρχονται; με ποιους τρόπους διδάσκουν χωρίς ίχνος διδαχής; με ποιους τρόπους παρηγορούν, ενισχύουν και ωθούν στην αυτονομία και στη γνώση του εαυτού;
Μέσα από παραδείγματα μαγικών παραμυθιών, θα δούμε ότι παρότι μοιάζουν ανώδυνα, αφελή, άτεχνα, αποτελούν τις ρίζες της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ένα πανάρχαιο μέσο μύησης στην ενηλικίωση. Θα γίνει αναλυτική συμβολική ερμηνεία της σκιαθίτικης παραλλαγής του «Καημού» (ΑΤ 710) και η ημερίδα θα κλείσει με προτάσεις αφηγηματικής προσέγγισης του «Καημού» και ενδεχομένως των παραμυθιών που θα θελήσουν να αφηγηθούν κάποιοι από τους συμμετέχοντες.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της εκπαίδευσης και της ψυχικής υγείας, σε γονείς και σε όσους ελκύονται από το βαθύτερο νόημα των παραμυθιών και τους τρόπους αφήγησής τους.
Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΘΩΝΑΙΟΥ (Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια κατασκευών)

Νέες πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κατασκευές για το 2015: Ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι, κάρτα Χριστουγέννων, ένα αγγελάκι, μπορούν να γίνουν τα δώρα για τους αγαπημένους μας φίλους. Αλλά και για όσους ασχολούνται με παιδιά, τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς για ώρες δημιουργικής απασχόλησης στην τάξη.

(Δηλώσεις συμμετοχής 4 μέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου για την αγορά των υλικών από τον εισηγητή)

ΚΟΣΤΟΣ:35 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
(Πώς Προετοιμάζουμε τα Παιδιά για μια Μουσικοκινητική Παράσταση με Χορό & Τραγούδι)

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΩΓΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Καθηγήτρια Μπαλέτου, κάτοχος RAD Teaching Diploma, Σκηνοθέτης, Κινησιολόγος & Εκπαιδευτικός Συγγραφέας)

Μέσα από μια σειρά μουσικοκινητικών ασκήσεων θα «βιώσουμε» τις βασικές αρχές του ρυθμού, χρησιμοποιώντας σαν μέσο, το παιχνίδι. Θα μάθουμε να αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο σε δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς και θα κατανοήσουμε το σταδιακό-σπονδυλωτό χτίσιμο μιας Μουσικοκινητικής Παράστασης με θέμα τα Χριστούγεννα.
1. Μουσικοκινητικές ασκήσεις, 2. Ρυθμικά παιχνίδια, 3. Δημιουργικοί Αυτοσχεδιάσμοι, 4. Κίνηση σε ομάδες & ζευγάρια, 5. Μουσική επιμέλεια παράστασης, 6. Σύνθεση - κολλάζ ασκήσεων για τη δημιουργία παράστασης, 7. Θεατρικές, αφηγηματικές & μουσικές γέφυρες, 8. Προτάσεις για θεματικές Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑ of Arts in Education, Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

Με τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος φτιάχνουμε ιστορίες και αναζητούμε λύσεις για όλα αυτά που μας βασανίζουν. Η ιστορία αυτού του εργαστηρίου έχει τίτλο «Η Δύσκολη Τάξη». Δεν έχει πρόσωπα, δεν έχει τόπο, δεν έχει χρόνο. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους δίνοντας σάρκα και οστά σε αυτή την ιστορία. Μέσα από ρόλους που οι ίδιοι θα επιλέξουν θα ανιχνεύσουν τις «δύσκολες συμπεριφορές» των παιδιών τους στην τάξη και θα σκεφτούν αιτίες και λόγους που τις δημιουργούν.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ...
ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Εκδόσεις Νήσος • ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ• Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ (ΜΑ, PhD) ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, ΤΕΑΠΗ, ΣΕΑ, ΕΚΠΑ

Τα μουσικά παιχνίδια αποτελούν ένα εργαλείο διδασκαλίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία στοχεύουν στην αποτελεσματική διδασκαλία των στοιχείων της μουσικής. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούμε να τα ταξινομήσουμε ως εξής:
• Έχουν ξεκάθαρο μουσικό στόχο ο οποίος μπορεί να είναι εμφανής στα παιδιά ή να υποφώσκει ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε,
• έχουν βιωματικό χαρακτήρα δηλαδή κάνουμε και μαθαίνουμε και δεν περιοριζόμαστε στην πληροφορία, η οποία μπορεί και να απουσιάζει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών,
• δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά προάγουν τη συνεργασία όπως ακριβώς σε ένα σύνολο μουσικής ή μια χορωδία,
• έχουν παιγνιώδη και συχνά χιουμοριστικό χαρακτήρα και
• θεωρητικά (ανάλογα με την ομάδα) μπορούμε να εισάγουμε όλες τις μουσικές έννοιες.
Η ημερίδα περιλαμβάνει βιωματικές προσεγγίσεις αλλά και θεωρητικές συζητήσεις. Απευθύνεται σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να βιώσουν τις μουσικές έννοιες μέσω μουσικών παιχνιδιών αλλά και να τις ερμηνεύσουν με θεωρητικό υπόβαθρο. Δεν απαιτούνται «μουσικές γνώσεις» αλλά η ευαισθησία όσων συμμετέχουν στο φαινόμενο της μουσικής το οποίο είναι κυρίαρχο σε έναν κόσμο ακουόντων.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
(Με Εργαλεία μας την Μουσικοκινητική, το Θεατρικό Παιχνίδι το Χορό & το Τραγούδι)

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΩΓΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Καθηγήτρια Μπαλέτου, κάτοχος RAD Teaching Diploma, Σκηνοθέτης, Κινησιολόγος & Εκπαιδευτικός Συγγραφέας)

Μέσα από μια σειρά μουσικοκινητικών ασκήσεων θα «βιώσουμε» τις βασικές αρχές του ρυθμού, χρησιμοποιώντας σαν μέσο, το παιχνίδι. Θα μάθουμε να αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο σε δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς και θα κατανοήσουμε το σταδιακό-σπονδυλωτό χτίσιμο μιας Μουσικοκινητικής Παράστασης με θέμα τα Χριστούγεννα.
1. Μουσικοκινητικές ασκήσεις, 2. Ρυθμικά παιχνίδια, 3. Δημιουργικοί Αυτοσχεδιασμοί, 4. Κίνηση σε ομάδες & ζευγάρια, 5. Μουσική επιμέλεια παράστασης, 6. Σύνθεση - κολλάζ ασκήσεων για τη δημιουργία παράστασης, 7. Θεατρικές, αφηγηματικές & μουσικές γέφυρες, 8. Προτάσεις για θεματικές Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ

Εκδόσεις Νικολαΐδης • ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΛΕΡ (Μουσικός - Μουσικοθεραπευτής)

Ο ήχος είναι η πρώτη μας ύλη. Πριν τον χρησιμοποιήσουμε, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μουσικής (δημιουργίας και απόλαυσης), πρέπει να τον γνωρίσουμε, να τον επεξεργαστούμε, να πειραματιστούμε πάνω στις χιλιάδες ιδιότητες και δυνατότητες που παρέχει.
Στη συνέχεια θα τον απεικονίσουμε, θα τον τοποθετήσουμε μέσα στο χώρο και στον χρόνο και θα τον «χορέψουμε». Στην πορεία αυτή θα πειραματιστούμε με όργανα, φωνή, κίνηση και δρώμενα. Τέλος θα αναφερθούμε πάνω στη σημειογραφία και τη δημιουργική ακρόαση.
Η παρουσίαση - εργαστήριο βασίζεται στο βιβλίο της μουσικοπαιδαγωγού της σύγχρονης μουσικής Gertrud Meyer-Denkmann, σε απόδοση και εφαρμογή του Μιχάλη Τόμπλερ.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΑ ΣΥΓΓΡΑΨΟΥΜΕ ΩΣ ΟΜΑΔΑ
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Με αφορμή το βιβλίο «Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο»

Εκδόσεις Πατάκη • ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης & Θεατρολόγος)

«Η έμπνευση δεν είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ποιητής αλλά η κατάσταση στην οποία ο ποιητής ελπίζει να θέσει τον αναγνώστη» είχε πει ο μεγάλος Γάλλος ποιητής Πολ Βαλερύ. Μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης του μυθιστορήματος «Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο» θα προσπαθήσουμε να εμπνευστούμε και να συγγράψουμε τα δικά μας κείμενα και τελικά ένα συλλογικό κείμενο, αφορμή-καμβά για μια θεατρική παράσταση. Στόχος δεν είναι η δραματοποίηση του βιβλίου αλλά η ανίχνευση του όποιου συγκινησιακού αντικρίσματος μπορεί να προκαλεί στο μαθητή η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου και η μετουσίωσή του σε πρωτότυπη δημιουργία. Καθώς και το κατά πόσο από την προσωπική έκφραση κι έκθεση μπορούμε να περάσουμε στο στάδιο όπου δουλεύοντας συλλογικά καταλήγουμε σε ένα κείμενο στο οποίο είμαστε όλοι συνδημιουργοί από την αρχή ως το τέλος.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές παιδαγωγικών, θεατρολόγους, ηθοποιούς κ.λπ. και σε όσους επιθυμούν να δουλέψουν τη δημιουργική γραφή και το στήσιμο μίας θεατρικής παράστασης, με αφορμή ένα βιβλίο.
Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ:
ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ – ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΩΝ

Εκδόσεις Πατάκης • ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ • Κόστος 20 ευρώ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας παιδικών βιβλίων)

Ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται από τον Βόρειο Πόλο. Δεν φοράει κόκκινα. Ο Άγιος Βασίλης, αυτός που περιγράφουν τα κάλαντα, είναι «Ο Δικός μας Άγιος Βασίλης». Το κλασικό χριστουγεννιάτικο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που όλοι αγαπούν χρόνια τώρα, μπορεί να γίνει μια υπέροχη πολυμεσική παράσταση. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μας μυεί στα μυστικά της διασκευής και της σκηνοθεσίας μιας τέτοιας σχολικής παράστασης χρησιμοποιώντας τεχνικές θεάτρου Αναγνωστών - Διαδραστικού Θεάτρου - Βιντεοπροβολών.
Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ
ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ORFF

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ (Μουσικοπαιδαγωγός)

Ο Ρυθμός βρίσκεται παντού. Στις παιδικές ρίμες και τα τραγουδοπαιχνίδια που επιλέγουν οι νηπιαγωγοί έως τα πρώτα κείμενα που διδάσκονται στο Δημοτικό. Με αυτό το υλικό θα γνωρίσουμε βιωματικά πώς συνδέεται ο ρυθμός και ο λόγος και με ποιόν τρόπο αξιοποιείται αυτή η σύνδεση στα μαθήματα μουσικής συντελώντας στην ανάπτυξη της γλώσσας και υποστηρίζοντας τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑ of Arts in Education, Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

Η φιγούρα, ο άνθρωπος, στον πίνακα του Μονκ ,«Η Κραυγή», κινείται βγαίνει από την ακινησία του την ώρα που ένα παιδί του κλείνει το μάτι. Θέλει να μάθει τι ήταν αυτό που τον φόβισε και τον «πάγωσε» για χρόνια ακούνητο και αμίλητο στον πίνακα. Εμείς θα φτιάξουμε την ιστορία του για να τον γνωρίσουμε και να του γνωρίσουμε τους φόβους του. Μπορεί να είμαστε παιδιά(αφού σε αυτό το εργαστήρι θα γίνουμε παιδιά) όμως ξέρουμε πολλά περισσότερα από ό,τι εκείνος νομίζει.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ... ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ!
ΟΤΑΝ ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ!

Εκδόσεις Δίπτυχο •ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ• Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΥ (Υπ. Διδάκτωρ Μουσειακής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ & Συγγραφέας)

Ονειρεύομαι πίνακες ζωγραφικής και ζωγραφίζω τα όνειρα μου!
Vincent Van Gogh

Είναι γεγονός ότι κατακλυζόμαστε από ένα πλήθος εικόνων με αποτέλεσμα η ανάγκη εκπαίδευσης του ματιού, η ανάπτυξη ενός οπτικού λεξιλογίου, η ικανότητα κατασκευής νοημάτων από όσα βλέπουμε να θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη. Ο οπτικός εγγραμματισμός σχετίζεται τόσο με το πώς και γιατί παρατηρούμε όσο και με ποιους τρόπους θα διδάξουμε τα παιδιά να παρατηρούν. Η απόκριση στις οπτικές μορφές είναι μια ανεξάρτητη, ενεργός δημιουργική διαδικασία και όχι ένα απλό συμπλήρωμα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Επομένως, οφείλουμε να αναπτύξουμε στα παιδιά τις ικανότητες, που οδηγούν στην κατανόηση του οπτικού πολιτισμού.
Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν έργα ζωγραφικής στην καθημερινή πρακτική της τάξης.
- Θα παρατηρήσουμε έργα ζωγραφικής και θα ενισχύσουμε τον οπτικό μας εγγραμματισμό.
- Θα πραγματοποιήσουμε προσομοίωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών που μπορεί να υλοποιηθεί σε πινακοθήκη.
- Θα λύσουμε μαζί με την Ντετέκτιβ της Τέχνης γρίφους που σχετίζονται με πίνακες ζωγραφικής.
- Θα δούμε ενδεικτικά διαδικτυακά παιχνίδια που σχετίζονται με έργα ζωγραφικής.
- Θα δούμε πως μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο παιχνίδι θησαυρού με αφορμή έργα ζωγραφικής.

ΚΟΣΤΟΣ:20 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΙΓΑΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δασκάλα Χορού& Χορογράφος)

Πώς μπορώ να συνθέσω κάτι, να φτιάξω μια χορογραφία, αξιοποιώντας τις ιδέες των παιδιών, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Πώς ακούω τη μουσική και παίζω μαζί της, με σκοπό να κάνω πιο ενδιαφέροντα τον τρόπο διδασκαλίας μου, αλλά και να φτιάξω μια χορογραφία, μια ιστορία μέσα από την κίνηση.
Μέσα από παιχνίδια, μουσικές και αυτοσχεδιασμούς θα ταξιδέψουμε, με σκοπό να βιώσουμε πώς τα ίδια τα παιδιά λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που τους δίνει την ελευθερία, τη δυνατότητα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Έτσι χαιρόμαστε μαζί τους το μοίρασμα και την επικοινωνία με μέσα που αγαπούν περισσότερο: το παιχνίδι, την κίνηση και τη μουσική.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΗΛΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑ (Καθηγήτρια Μουσικοκινητικής & Θεατρικής Αγωγής)

Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα δημιουργικό παιχνίδι με βάση ένα αυτοσχέδιο σενάριο των παιδιών. Δύσκολα συλλαμβάνουν τη συνθετότητα ενός ολοκληρωμένου θεατρικού παιχνιδιού. Το θεατρικό παιχνίδι δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. «Είναι εφαρμογή στην πράξη των νέων παιδαγωγικών αντιλήψεων και θεατρικών απόψεων για την ενεργοποίηση του παιδιού, την απελευθέρωση της φαντασίας του, την καλλιέργεια της ψυχοκινητικής του έκφρασης, της κοινωνικοποίησής του και της εξοικείωσής του με την τέχνη. Ένα άλλο στοιχείο είναι η μίμηση, που δημιουργεί την επανάληψη, που τη θέση της παίρνει η βιωματική μάθηση. Τα παιδιά παρατηρούν εμάς για να μιμηθούν και να φτάσουν στη γνώση και ο ενήλικας παρατηρεί το παιδί, για να κατανοήσει τις ανάγκες του και να εμψυχώσει τις επιθυμίες του. Είναι πολύ σημαντικό στις πρώτες ηλικίες του παιδιού, να δίνεται ο χρόνος και ο χώρος που χρειάζεται ένα παιδί, για να αναπτυχθεί σωστά. Μέσα απ αυτή τη μορφή της αλληλεπίδρασης κερδίζεται η γνώση και μεγαλώνουμε ένα παιδί με κεντρικό άξονα το άτομο-παιδί και όχι το άτομο – ενήλικας Στην ημερίδα αυτή θα δούμε τεχνικές που μπορεί κανείς να δουλέψει στην προσχολική και πρώτο σχολική ηλικία και την προσέγγιση των παιδιών στο γνωστικό αλλά και στο ψυχαγωγικό κομμάτι

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΗΧΟΥΣ & ΗΧΗΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ (ΜΑ, PhD) ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, ΤΕΑΠΗ, ΣΕΑ, ΕΚΠΑ)

Η σύγχρονη μουσική παιδαγωγική έχει ως στόχο τη μουσική γνώση η οποία αναπτύσσεται μέσω της «εξοικείωσης» (knowledge by acquaintance) των παιδιών με τη μουσική και όχι μέσω της πληροφορίας, δηλαδή της προτασιακής γνώσης (propositional Knowledge).
Ακολουθώντας αυτή την παραδοχή, η εισαγωγή βασικών μουσικών εννοιών στα παιδιά γίνεται μέσω μουσικών δραστηριοτήτων (παιχνιδιών, συνθέσεων, τραγουδιών) με στόχο να βιώσουν τις μουσικές έννοιες και όχι να «μάθουν ορισμούς». Ο παιγνιώδης χαρακτήρας των δραστηριοτήτων αυτών, το χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός, η εξερεύνηση καθώς και η κίνηση και ο λόγος παίζουν καθοριστικό ρόλο συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό προς αυτή τη κατεύθυνση. Εργαλεία μας θα αποτελέσουν οι ηχηρές κινήσεις (body instruments), η φωνή μας και οι ήχοι τους οποίους μπορούμε να παράγουμε από το περιβάλλον και παραδείγματα θα αντλήσουμε κυρίως από τη φιλολογία της σύγχρονης μουσικής.
Απευθύνεται σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να βιώσουν τις μουσικές έννοιες και να χρησιμοποιήσουν τα «συγκριτικά τους πλεονεκτήματα» στις τεχνικές «διδασκαλίας» τους.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΘΗ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΔΟΥ (Δασκάλα - Δραματοθεραπεύτρια - Παιγνιοθεραπεύτρια)

Η έννοια του ρόλου και η σημασία στη δραματοθεραπεία. Θα ερευνήσουμε τη χρήση του ρόλου ως δυναμικό μέσο που οδηγεί στη θεραπευτική αλλαγή. Η Δραματοθεραπεία μέσα από τη δημιουργική έκφραση, προάγει την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της επικοινωνίας και της σχέσης με τους άλλους. Η χρήση Μύθων, Παραμυθιών και Τελετουργίας στη Δραματοθεραπεία επιτρέπει προσωπικές εμπειρίες να ξαναβιώσουν και να αντιμετωπιστούν μ' έναν συμβολικό και μεταφορικό τρόπο. Οι ιστορίες, τα θεατρικά κείμενα και τα παραμύθια παρέχουν έτσι μια δομή και την απαραίτητη απόσταση για εξερεύνηση κι ωρίμανση. Μέσα σ' ένα ψυχοθεραπευτικό πάντα πλαίσιο, μαθαίνει κανείς ν' αντιμετωπίζει διάφορες και συχνά δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις.

Σημείωση: Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες

ΚΟΣΤΟΣ:60 ΕΥΡΩ


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ:
ΠΡΩΙΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ -ΕΓΚΑΙΡΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΛΑΤΗ ΜΑΡΙΑ (Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός)

Οι μαθησιακές δυσκολίες απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Την τελευταία εικοσαετία, το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών εστιάζεται ολοένα και περισσότερο στις δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Η πρώιμη ανίχνευση και αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους, επειδή μας επιτρέπει να οργανώσουμε έγκαιρα παρεμβατικά παιδαγωγικά και θεραπευτικά προγράμματα με στόχο την μαθησιακή ενίσχυση των παιδιών αλλά και την ψυχοσυναισθηματική στήριξη των ίδιων και των γονιών τους.
Στο σεμινάριο θα επεξεργαστούν οι παρακάτω ενότητες:
Πρώιμη ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών, Σχολική ετοιμότητα, Τεχνικές ενίσχυσης γνωστικών δεξιοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, Πότε γίνεται η παραπομπή στον ειδικό, Συνεργασία με τους γονείς - Αξιολογώντας τα γεγονότα της οικογένειας, Διακρίνοντας τις μαθησιακές δυσκολίες από τις ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές, Παρουσίαση περιπτώσεων.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΥΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ & ASPERGER
& ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝΘΗ ΓΚΙΚΑ (Λογοπεδικός, Ba. Msc. ULge - BELGIQUE)

Η ημερίδα αυτή θα δώσει την δυνατότητα σε γονείς και επαγγελματίες / ειδικούς, αλλά και κάποιον που δεν έχει καμία απολύτως γνώση του Αυτισμού και του ASPERGER, να κατανοήσει σε πλάτος και βάθος, την αναγνώριση του αυτισμού του ASPERGER και άλλων διαταραχών.
Επίσης θα δώσει την δυνατότητα μάθησης τρόπων βελτίωσης της σχέσης και αλληλεπίδρασης του αυτιστικού με το περιβάλλον του (γονείς και οικογένεια κυρίως) και να κατανοήσει πως συμβάλουν σ' αυτή την σχέση τα θέματα της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, της Επικοινωνίας και της Εκπαίδευσης.

Θεματολογία
• Ορισμοί • Αίτια • Συμπτώματα • Επικοινωνία, κοινωνική αλληλεπίδραση, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, αισθητηριακές δυσκολίες, γνωστικές δυσκολίες, συμπτώματα • Βασικές αρχές παρεμβάσεις. Προγράμματα θεραπευτικής παρέμβασης: TEACH, PECS, ABA, RDI, FLOORTIME, SENSORY • Ρόλος της διεπιστημονικής ομάδας • Αυτισμός και επικοινωνία • Αυτισμός και ένταξη στο σχολικό περιβάλλον • Asperger

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ (MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Το περιεχόμενο της ημερίδας αποτελεί τη βάση των γνώσεων για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στη Συμβουλευτική. Τα οφέλη του σεμιναρίου είναι σημαντικά για κάθε φοιτητή ή επαγγελματία των ανθρωπιστικών επιστημών αλλά και για μανατζερς, ειδικούς στο μαρκετινγκ, ιατρούς και γενικότερα επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση κι επικοινωνία. Στους συμμετέχοντες προσφέρεται η ευκαιρία να διδαχθούν και να εφαρμόσουν τις βασικές δεξιότητες της Συμβουλευτικής όπως: Ενεργητική ακρόαση, Αντανάκλαση συναισθήματος,
Αντανάκλαση περιεχομένου, Περίληψη / σύνθεση Ενσυναίσθηση (empathy). Στα πλαίσια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν ποικίλες ασκήσεις ώστε οι συμμετέχοντες να επιτύχουν την εφαρμογή της θεωρίας άμεσα.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:90 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ (MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Η ημερίδα αποτελείται από ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό μέρος. Κατά το θεωρητικό, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις πιο διαδεδομένες κι εφαρμόσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις της ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές τους και κάποιες χρήσιμες τεχνικές από την κάθε μια. Τα κεντρικά θεωρητικά μοντέλα που θα επεξεργαστούμε είναι: ● Προσωποκεντρική θεραπεία (Person-centered therapy) ● Λογικοθυμική θεραπεία (Rational Emotive therapy) ● Συνδιαλεκτική Ανάλυση (Transactional Analysis) ● Μορφολογική (Gestalt). Κατά το πρακτικό μέρος, θα αναλυθούν παραδείγματα θεραπευτικής αντιμετώπισης για κάθε μια από τις προσεγγίσεις ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις, role-play και εκπαιδευτικές συνεδρίες μέσα στην ομάδα. Στόχος της διημερίδας είναι η ικανότητα εφαρμογής των βασικών τεχνικών από τους συμμετέχοντες καθώς και η αναγνώριση του βασικού ύφους της κάθε σχολής.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:90 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
(ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ )

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Η συστημική θεραπεία είναι μία ιδιαίτερη ψυχοθεραπευτική διαδικασία με πληθώρα μεθόδων και τομέων εφαρμογής. Βλέπει τον κάθε ανθρωπο μέσα στην αλληλεπίδραση των σχέσεών του με το περιβάλλον και τα συμπτώματα ως έκφραση ορισμένων σχημάτων σχέσεων. Σε αυτό το σεμινάριο θα μιλήσουμε για τις βάσεις της συστημικής θεραπείας (κυβερνητική πρώτου και δευτέρου βαθμού, κοινωνικός κονστρουκτιβισμός, αφηγηματική θεραπεία), την οργάνωση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης (ορισμοί συστημάτων, οργάνωση και λειτουργία των συστημάτων, κανόνες της σχέσης, συμμαχίες, ιεραρχίες όρια). Επίσης, θα εξετάσουμε τις τεχνικές μορφές συζήτησης (διαμόρφωση υποθέσεων, μορφές κυκλικών ερωτήσεων, απόκτηση και παραγωγή πληροφοριών και θεραπευτικές στάσεις) και που εφαρμόζεται (δουλειά με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες).

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ (MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

Η Συμβουλευτική αποτελεί συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και πρακτική. Στόχος της ημερίδας είναι η ανάλυση των ειδικών θεωρητικών και πρακτικών θεμάτων εφαρμογής της. Κεντρικά θέματα προς ανάλυση και συζήτηση είναι: Το θεραπευτικό πλαίσιο, Το θεραπευτικό συμβόλαιο, Αξιολόγηση συναισθηματική & κλινική, Η θεραπευτική συμμαχία, Το θέμα της παραπομπής, Αντιστάσεις κ άμυνες στη θεραπεία, Το κλείσιμο της θεραπευτικής σχέσης. Θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν παραδείγματα θεραπευόμενων για το κάθε θέμα ξεχωριστά και θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις, θεωρητικές και βιωματικές, στα πλαίσια της ημερίδας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευόμενους όπως και τους ενδιαφερόμενους στον τομέα της Συμβουλευτικής.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ &
ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΙΑΝ (Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)

Στο παρόν σεμινάριο θα αναλυθούν οι έννοιες της αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, ποια στοιχεία απαρτίζουν την υγιή αλλά και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς και το πώς δημιουργούνται και πώς εγκαθίστανται στα παιδιά και στους εφήβους.. Θα αναφερθούμε, στο ρόλο τόσο της οικογένειας, τι μπορεί να κάνει και τι να αποφύγει ο γονιός ώστε να στηρίξει το παιδί στη διαμόρφωση μιας θετικής αυτοεικόνας μέσα από κατάλληλα εργαλεία και κανόνες αλλά και στο ρόλο του σχολείου και των συνομηλίκων. Θα εξεταστούν τρόποι και πρακτικές ιδέες για να τονώσουμε στην καθημερινότητα την αυτοπεποίθηση, τον αυτοσεβασμό και την εσωτερική δύναμη των παιδιών μας.
Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΡΜΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Ψυχοθεραπεύτρια, PGD Art Psychotherapy, BSc Psychology/Healing Arts)

Η ζωγραφική και το παιχνίδι των παιδιών, μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, είναι πλούσια σε πληροφορίες και συναίσθημα. Στόχος του σεμιναρίου είναι να δείξει πως λειτουργούν στην πράξη ανάλογες θεραπευτικές τεχνικές ώστε να μπορούμε, μέσω της προσωπικής εμπειρίας, να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που προσπαθούν να επικοινωνήσουν τα παιδιά. Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις θα βελτιωθεί:
- Η κατανόηση του συμβολισμού στην ζωγραφική και το παιχνίδι των παιδιών.
- Η ενσυναίσθηση και η ικανότητα να προσεγγίζουμε τα παιδιά στο επίπεδο τους (πιο αυθόρμητα και δημιουργικά).
- Θα έχουμε επιπλέον εργαλεία ώστε να μπορούμε να επεξεργαστούμε το τραύμα.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Σχολικός Εκφοβισμός: Οι Ενέργειες του Σχολείου
& της Οικογένειας για την Πρόληψη του Bullying

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

● Είδη σχολικού εκφοβισμού, ● Παιδιά θύτες και θύματα, ● Επιπτώσεις στο παιδί, ● Προληπτικές ενέργειες, στήριξη και αντιμετώπιση από γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου αναδύεται ως σημαντικό πρόβλημα στη σημερινή εποχή και αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εις βάθος κατανόηση του φαινομένου και η ανάδειξη της πολυπλοκότητάς του, των αιτίων και των επιπτώσεών του στο παιδί, την οικογένεια και το σχολείο. Θα εξεταστούν τα είδη του σχολικού εκφοβισμού καθώς και οι ρόλοι των παιδιών ως θυτών και θυμάτων. Ταυτόχρονα θα αναφερθούν οι μέθοδοι αντιμετώπισης και πρόληψης του φαινομένου και οι πρακτικές διαχείρισής του σε σχολικό αλλά και οικογενειακό επίπεδο. Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.
Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Το Θυμωμένο Παιδί:
Η ανάγκη κατανόησης του θυμού & της διαχείρισής του

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΙΑΝ (Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)

● Η δύναμη του θυμού και τι κρύβεται πίσω από το θυμό. ● Ο θυμός και το σχολείο. ● Η ανάγκη των μεγάλων να κατανοήσουν τις δυσκολίες των θυμωμένων παιδιών (Πώς βιώνουν τον κόσμο τα θυμωμένα παιδιά; Ποιες είναι οι δυσκολίες τους στην επαφή και την επικοινωνία με τα άλλα παιδιά;) ● Πώς (πρακτικοί τρόποι) μπορούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα θυμωμένα παιδιά, ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται το θυμό τους;
Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
(Η αποτελεσματική επικοινωνία στο οικογενειακό περιβάλλον)

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

Η αποτελεσματική επικοινωνία με το παιδί αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα για τον γονιό. Η γονεϊκότητα αποτελεί πρόκληση, καθώς οι γονείς παρέχουν πρότυπα συμπεριφοράς ενώ ταυτόχρονα καλούνται να διαχειριστούν συγκρούσεις και δυσκολίες στο μεγάλωμα των παιδιών. Θα εξεταστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν σε μια ποιοτική σχέση με το παιδί και το πώς ο γονιός μπορεί να βελτιώσει και να εξελίξει την επικοινωνία του με το παιδί από τη βρεφική ηλικία έως και την εφηβεία. Επίσης, θα γίνει αναφορά στον τρόπο με το οποίο τα μέσα επικοινωνίας - που υπάρχουν σε αφθονία στο σπιτικό - διαμεσολαβούν τη σχέση γονιού - παιδιού. Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους ειδικούς και φοιτητές στον τομέα της ψυχικής υγείας καθώς και για παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς.
Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

ΚΟΣΤΟΣ:70 ΕΥΡΩ


 

ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
(50 ΩΡΩΝ)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ/ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ (MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ:
ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

• Ενεργητική ακρόαση • Αντανάκλαση συναισθήματος • Αντανάκλαση περιεχομένου • Περίληψη / σύνθεση • Ενσυναίσθηση (empathy)

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ/ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

• Προσωποκεντρική θεραπεία (Person-centered therapy) • Λογικοθυμική θεραπεία (Rational Emotive therapy) • Συνδιαλεκτική Ανάλυση (Transactional Analysis) • Μορφολογική (Gestalt)

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ (ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

• Σύστημα (System) • Οργάνωση και λειτουργία συστημάτων • Τεχνικές μορφές συζήτησης • Θεραπευτικές στάσεις • Εφαρμογή της συστημικής θεραπείας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ/ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

• Σύστημα (System) • Ομοιόσταση • Αρχές επικοινωνίας • Φάσεις Ζωής της Οικογένειας • Δομή • Όρια (Boundaries) • Στόχοι και σκοποί

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

• Ορισμός και είδη ομάδων • Σύνθεση ομάδας • Φάσεις ομάδας • Διαχείριση και συντονισμός

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ή ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ
ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ - ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
(Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ CASE STUDY

ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΩΝ/ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

(Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ).

ΚΟΣΤΟΣ:580 ΕΥΡΩ


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ
(70 ΩΡΩΝ)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ:ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ (MSc BSc Σύμβουλος-Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ:
ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ(ΜSc Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ(PhD Επικοινωνιολόγος - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας)
ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΑΜΑΝΙΑΝ (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

• Ενεργητική ακρόαση • Αντανάκλαση συναισθήματος • Αντανάκλαση περιεχομένουΠερίληψη / σύνθεση • Ενσυναίσθηση (empathy)

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ/ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

• Προσωποκεντρική θεραπεία (Person-centered therapy) • Συμπεριφορική / Γνωσιακή θεραπεία (Cognitive Behavior therapy) • Λογικοθυμική θεραπεία (Rational Emotive therapy) • Συνδιαλεκτική Ανάλυση (Transactional Analysis) • Μορφολογική (Gestalt)

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ (ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

• Σύστημα (System) • Οργάνωση και λειτουργία συστημάτων • Τεχνικές μορφές συζήτησης • Θεραπευτικές στάσεις • Εφαρμογή

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

• Οι έννοιες της αυτοπεποίθησης - αυτοεκτίμησης • Πώς διαμορφώνεται η θετική αυτοεικόνα του παιδιού • O ρόλος της οικογένειας, του σχολείου, των ομηλίκων • Τρόποι καλλιέργειας του αυτοσεβασμού και της αυτοπεποίθησης

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕς ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ BULLYING

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

• Είδη σχολικού εκφοβισμού • Παιδιά θύτες και θύματα • Προληπτικές ενέργειες, στήριξη και αντιμετώπιση από γονείς και εκπαιδευτικούς

ΤΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

• Τι κρύβεται πίσω από το θυμό Ο θυμός και το σχολείο. • Η ανάγκη των μεγάλων να κατανοήσουν τις δυσκολίες των θυμωμένων παιδιών

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: (Η αποτελεσματική επικοινωνία στο οικογενειακό περιβάλλον)

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

• Η έννοια της επικοινωνίας και οι δυσκολίες επικοινωνίας στο μεγάλωμα των παιδιών • Πώς η επικοινωνία με το παιδί γίνεται αποτελεσματική
• Η ποιότητα σχέσης γονιού - παιδιού • Η διαμεσολάβηση της επικοινωνίας στην οικογένεια από τα μέσα επικοινωνίας

ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

•Κατάθλιψη •Αγχώδεις Διαταραχές της Βρεφικής κ Παιδικής ηλικιας •Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού •Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή •Ιδοψυχαναγκαστική Διαταραχή

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ / ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

• Οι έννοιες της πειθαρχίας και της οριοθέτησης • Τα αίτια της ανυπακοής
• Η αποτελεσματικότητα της τιμωρίας • Η σημασία της επικοινωνίας και της θετικής ανάδρασης • Τα κατάλληλα Όρια ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού • Τεχνικές αποτελεσματικής οριοθέτησης

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

• Εξάρτηση και διαδίκτυο • Πως εγκαθίσταται η εξάρτηση • Εξάρτηση μέσα από τις σχέσεις • Ποιότητα σχέσεις γονιού - παιδιού ως παράγοντας πρόληψης • Το σχολικό πλαίσιο ως παράγοντας πρόληψης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ
(ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΝΟΡΕΞΙΑ, ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

• Διατροφικές συνήθειες των παιδιών και παράγοντες που τις διαμορφώνουν • Διατροφικές διαταραχές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία • Είδη διατροφικών διαταραχών • Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών • Πότε μια διαταραχή είναι παθολογική παράγοντες που τις διαμορφώνουν

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ & Η ΜΗΤΕΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

• Μητέρες, γιαγιάδες και προγιαγιάδες: Τα βιώματά τους και πώς επηρέασαν τις νεότερες γυναίκες • Η επιθυμία της σύγχρονης γυναίκας να αποκτήσει παιδί: Ελευθερία επιλογής και κόστος • «Η Καλή Μητέρα»: Προσδοκίες και ενοχές • Πατέρας - Μητέρα - Παιδί

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

• Συναισθήματα που προκαλεί η χρόνια ασθένεια • Επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας • Αποδοχή και προσαρμογή της οικογένειας στη χρόνια ασθένεια • Ψυχικές καταστάσεις που βιώνει το άρρωστο παιδί • Συνεργασία της οικογένειας με φορείς για την ομαλή εξέλιξη του άρρωστου παιδιού

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

• Ορισμός και είδη ομάδων • Σύνθεση ομάδας • Φάσεις ομάδας
• Διαχείριση και συντονισμός

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΗ (ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

• Τα συμπτώματα και η κλινική εικόνα του παιδιού που πενθεί • Στάδια του πένθους στα παιδιά • Τεχνικές στη θεραπεία και τη συμβουλευτική του παιδιού • Διαζύγιο των γονέων • Αναγνωρίσιμες απώλειες στη ζωή του παιδιού (το επόμενο αδερφάκι, η έναρξη του σχολείου, η αποκαθήλωση των γονέων ως πρότυπα κ.α.)

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ

Παρουσίαση θεμάτων, περιστατικών των συμμετεχόντων

ΚΟΣΤΟΣ:750 ΕΥΡΩ


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΣΕ ΝΗΠΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
(12ΩΡΩΝ)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ/ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ (MSc BSc Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Γονέων)

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

ΚΑΡΜΕΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (Ψυχοθεραπεύτρια, PGD Art Psychotherapy, BSc Psychology/Healing Arts)

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Στην ημερίδα θα επικεντρωθούμε σε βιωματικές ασκήσεις για να βελτιωθεί:
-Η κατανόηση του συμβολισμού στην ζωγραφική και το παιχνίδι των παιδιών
-Η ενσυναίσθηση και η ικανότητα να προσεγγίζουμε τα παιδιά στο επίπεδο τους (πιο αυθόρμητα και δημιουργικά)
-Η ποικιλία και το πλήθος των εργαλείων μας ώστε να μπορούμε να επεξεργαστούμε το τραύμα

ΣΥΜΒΟΛΑ & ΟΝΕΙΡΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Στην ημερίδα θα επικεντρωθούμε σε βιωματικές ασκήσεις με στόχο:
-Να κατανοήσουμε καλύτερα τα μηνύματα που εκπέμπει το υποσυνείδητο μέσα από τα όνειρα
-Να κατανοήσουμε τον συμβολισμό των εικόνων

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η ημερίδα στοχεύει στην κατανόηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων ερμηνείας του ιχνογραφήματος ως προβολικής τεχνικής.
Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα αναλυθούν μελέτες περιστατικών σε συνδυασμό με τα ιχνογραφήματά τους, σε ομάδες συζήτησης.
Θα πραγματοποιηθεί πρακτική εφαρμογή των νέων δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.

ΚΟΣΤΟΣ:140 ΕΥΡΩ


 

ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ - ΠΡΟΒΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΠΕΣΗ ΑΙΜΙΛΙΑ
(DEA- DESS ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ PARIS V)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ WISC-III - ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 & ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΟΧΟΙ:
● Εξειδίκευση στη χρήση και ερμηνεία του WISC-III,
● Βαθμολόγηση του τεστ και ερμηνεία των αποτελεσμάτων
● Πρακτική εφαρμογή του τεστ μεταξύ των συμμετεχόντων
● Συγγραφή της ψυχολογικής αναφοράς

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ:
● Εποπτεία στη χορήγηση του τεστ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: (Wechsler Intelligence Scale Third Edition), Ελληνική προσαρμογή και στάθμιση
του WISC-III: Γεώργας, Δ., Παρασκευόπουλος, Ι.Ν., Μπεζεβέγκης, Η. & Γιαννίτσας, Ν.Δ. (1997).

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Μόνο σε ψυχολόγους (κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και φοιτητές προγραμμάτων ψυχολογίας).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 20 ώρες
Χορηγείται πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό

ΚΟΣΤΟΣ:300 ΕΥΡΩ


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤAT-CAT

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 & ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΟΧΟΙ:
• Οι προβολικές μέθοδοι. Η προβολή στην ψυχολογία
• Γνωριμία με τα τεστ προσωπικότητας
• Παρουσίαση T.A.T & C.A.T
• Τ.Α.Τ. ( Thematic Apperception Test ) του Murray
• Ερμηνεία κατά Bellak
• Ανάλυση βάση της συστημικής- διαλεκτικής προσέγγισης
• Σύνταξη έκθεση
• Μελέτη περιπτώσεων

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Μόνο σε ψυχολόγους (κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και φοιτητές προγραμμάτων ψυχολογίας).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ:
● Εποπτεία στη χορήγηση του τεστ

ΜΕΛΕΤΗ:
Thematic Aperception Test par Henry A. Murray , Editions du Centre de Psychologie Appliquee

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 10 ώρες
Χορηγείται πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό

ΚΟΣΤΟΣ:220 ΕΥΡΩ